Live: ECB persconferentie om 14:30

Mario Draghi geeft vanmiddag om half drie naar verwachting meer duidelijkheid over het nieuwe stimuleringsprogramma dat een maand geleden werd aangekondigd. Vorige maand verlaagde de centrale bank de rente nog met 10 basispunten naar 0,05% in een poging deflatie buiten de deur te houden. Belangrijker dan de renteverlaging was de aankondiging van een nieuw stimuleringsprogramma, waarvan de daadwerkelijke omvang nog steeds niet bekend is.

Vanmiddag om 14:30 geeft de ECB vanuit Napels een persconferentie, waarbij Draghi mogelijk meer informatie geeft over het bedrag waarvoor de centrale bank hypotheekleningen uit de markt zal halen. Met het opkopen van hypotheekleningen hoopt de ECB de druk op de bankbalansen te verlichten, omdat bepaalde risicovolle activa overgeheveld worden van commerciële banken naar de centrale bank. Het wegnemen van risicovolle activa van bankbalansen zou het voor banken makkelijker moeten maken kredieten te verlenen.

De ECB koopt overigens alleen risicovol schuldpapier indien landen daar garanties voor afgeven aan de centrale bank. Omdat landen als Duitsland en Frankrijk deze garanties niet graag willen geven kan het stimuleringsprogramma tegenvallen, zo verklaarde Carsten Brzeski van ING tegenover het Financieel Dagblad.

Monetaire stimulering

Zoals u begrijpt is dit een vrij omslachtige methode om de inflatie aan te wakkeren, maar het is dezelfde methode die de Federal Reserve sinds 2009 met succes gehanteerd heeft. Met vier verschillende QE programma’s wist de Amerikaanse centrale bank de lange rente te drukken en de rust in het financiële systeem terug te brengen. Guillaume Menuet van Citigroup schat in dat de centrale bank in de komende twee jaar €400 tot €500 miljard zal opkopen. In tegenstelling tot de bankbalansen van andere centrale banken is die van de Europese Centrale Bank de afgelopen jaren gekrompen. Dit komt enerzijds door de afbouw van het LTRO programma van een paar jaar geleden en anderzijds door de daling van de goudkoers, waardoor het goud tegen een lagere prijs genoteerd staat op de balans.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo