Marc Faber: “Bescherm je vermogen met een wapen”

Marc Faber verwacht een correctie van 20% op de aandelenmarkten, maar is daar nog niet zo zeker over. Hij ziet aan de ene kant de belastingverhogingen en nieuwe regulering als negatieve factoren voor het bedrijfsleven, maar aan de andere kant is er door het soepele monetaire beleid van de Fed wel meer goedkoop geld dat helpt om de markten omhoog te stuwen. De steunaankopen van de centrale bank, bestaande uit onder meer $40 miljard aan hypotheekleningen per maand, injecteren nieuw geld in de economie dat op zoek gaat naar rendement. Dat zal indirect ook aandelenkoersen omhoog stuwen. Desondanks blijft Faber bij zijn standpunt dat de aandelenmarkt nog minimaal 20% omlaag zal gaan.

Faber denkt dat de levensstandaard in de hele Westerse wereld de komende jaren omlaag zal gaan, omdat het beleid van centrale banken de inflatie aanjaagt en de kosten van levensonderhoud zal verhogen. Daaaast verwacht de van oorsprong Zwitserse beleggingsgoeroe dat de koopkracht van huishoudens verder omlaag zal worden gebracht door stijgende belastingen. De veelbesproken 'fiscal cliff' maakt weinig indruk op Faber. Hij denkt wel dat Republikeinen en schuldenprobleem van de VS meer serieus nemen dan de democraten, maar tegelijkertijd heeft hij niet het idee dat er echt substantieel bezuinigd zal worden. Het zijn volgens hem vooral cosmetische maatregelen.

Faber denkt dat de VS volgend jaar opnieuw in een recessie kan belanden, maar voegt eraan toe dat het GDP daarvoor geen goede indicator hoeft te zijn. Dat cijfer bestrijkt veel verschillende sectoren van de economie en laat op zichzelf dus niet zien dat het op bepaalde gebieden veel slechter gaat dan op andere.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo