Volgens trendwatcher Martin Armstrong stevent de Westerse wereld af op een nieuwe crisis die veel ingrijpender is dan alles wat we tot op heden gezien hebben. Hij verwacht een totale ineenstorting van het socialisme, omdat de staatsschulden op een gegeven moment onhoudbaar zullen worden.
In de volgende video legt hij uit dat overheden alleen maar meer schulden maken en niet de intentie hebben om deze schulden ooit volledig terug te betalen. Daardoor gaat een steeds groter deel van de belastinginkomsten naar de financiering van de staatsschuld.
Omdat de schulden steeds groter worden heeft de overheid steeds meer geld nodig om de tekorten te financieren. Daardoor wordt de belastingdruk steeds hoger en worden de uitkeringen steeds lager. Centrale banken proberen de levensduur van dit systeem te verlengen door de rente naar nul te verlagen, met als gevolg dat spaarders en pensioenfondsen geen rendement meer kunnen maken.
Volgens Armstrong zal de overheid koste wat kost proberen haar ‘levensstijl’ in stand te houden. Daarom willen ze ook af van contant geld, zodat het voor de private markt bijna onmogelijk wordt gemaakt om belastingen te ontwijken. De overheid wil alle vermogens en geldstromen van burgers en bedrijven in kaart brengen, zodat ze weten waar ze geld kunnen halen als ze dat nodig hebben.
Obligatiebubbel
Armstrong legt uit dat de volgende crisis heel anders zal zijn dan die van de jaren dertig. Toen was er sprake van een crisis in de private markt, nu dreigt een crisis in de obligatiemarkt waarbij overheden hun verplichtingen niet na zullen komen. Deze crisis kan volgens hem alleen voorkomen worden als overheden stoppen met het maken van tekorten en het verhogen van belastingen.
De overheid moet volgens Armstrong weer een kleinere rol gaan spelen in de economie, zodat er meer ruimte komt voor de private markt. Door belastingen te verhogen en mensen nog afhankelijker te maken van de overheid vergroot je volgens hem juist het probleem. Een heldere analyse van Armstrong, die een goede reputatie opbouwde met tal van juiste economische voorspellingen.
Lees ook: