Moody’s verlaagt opnieuw kredietwaardigheid Griekenland

Griekenland had al een ‘junk’ rating van B1. Moody’s verlaagt nu de rating met drie stappen naar Caa1. De zogenoemde C-rating houdt in dat de risico’s voor investeerders heel hoog zijn en dat de kans groot is dat de Griekse leningen niet terugbetaalt worden. In de beoordelingschaal van Moody’s kan Griekenland nog maar vier stappen omlaag naar de laagste rating. De laagste rating zou betekenen dat Griekenland niet meer aan haar verplichtingen zou kunnen voldoen.

Moody’s schat de kans dat Griekenland failliet gaat en niet aan haar verplichtingen voldoet op 50%. Onzekere groeivooruitzichten en politieke uitdagingen maken het volgens Moody’s voor Griekenland moeilijk om haar schulden te stabiliseren. Daaaast wijst Moody’s op de toegenomen waarschijnlijkheid dat het IMF en de eurolanden de beleggers in Grieks staatspapier zal verplichten om een deel van de lasten te dragen. Via een herstructurering zou dan een deel van de Griekse schuld kunnen worden kwijtgescholden.

Naast de verlaging van de rating  is het vooruitzicht voor Griekenland volgens Moody’s negatief. Dit houdt in dat een verdere afwaardering van Grieks staatspapier, indien er geen vooruitgang wordt geboekt, op korte tot middenlange termijn waarschijnlijk is.

Bronnen:
http://www.fd.nl/artikel/22313311/kredietwaardigheid-griekenland-opnieuw-drie-treden-omlaag
http://www.reuters.com/article/2011/06/01/us-greece-ratings-moodys-idUSTRE7506Q320110601
http://www.bloomberg.com/news/2011-06-01/greece-s-second-rescue-is-readied-by-eu-urging-investors-to-buy-more-debt.html