Moody’s verlaagt kredietwaardigheid Ierland

Vorige week kreeg Portugal al de “junk” status van Moody’s en net als bij Portugal acht Moody’s de kans groot dat er een tweede bailout aan te pas moet komen. Moody’s verwacht dat ook Ierland niet in 2013 zelfstandig de kapitaalmarkt zal kunnen betreden.

De Ierse regering reageerde teleurgesteld op de afwaardering van Moody’s. Frustratie heerst bij de regering aangezien de doelstellingen omtrent de Ierse bezuinigen gehaald worden. Moody’s stelt echter dat de Ierse economie zwak is en dat indien begrotingsdoelstellingen niet worden gehaald de kredietwaardigheid van Ierland nog verder verlaagd zou kunnen worden.
Ondertussen groeit in Europa de kritiek op de drie grote Amerikaanse kredietbeoordelaars Standard&Poor’s, Moody’s en Fitch. Er wordt de afgelopen tijd steeds vaker openlijk getwijfeld aan de enorme dominante positie van de “grote drie”.  In Europa wordt daarom de roep voor de oprichting van een onafhankelijke Europese kredietbeoordelaar onder Europese regeringsleiders steeds luider.
Naar aanleiding van de afwaardering van Ierland gaf voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barrosso aan dat hij het besluit van Moody’s onbegrijpelijk en twijfelachtig vindt. Volgens Barrosso heeft Ierland juist laten zien vastberaden te zijn om economische hervormingen door te voeren. 
“You could almost say that we live again in a two-superpower world. There is the U.S. and there is Moody’s. The U.S. can destroy a country by leveling it with bombs; Moody’s can destroy a country by downgrading its bonds.”

-Thomas Friedman-

 
Bronnen:
“EU Commission says Ireland downgrade “incomprehensible”
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo