Meer dan $7 biljoen aan staatsobligaties wordt vandaag de dag verhandeld tegen een negatief rendement. Dat is omgerekend 29% van alle staatsobligaties die zijn uitgegeven door landen die zijn opgenomen in de Global Developed Sovereign Bond Index van Bloomberg. De totale hoeveelheid schuldpapier met een negatieve rente is sterk toegenomen, nu ook de Japanse 10-jaars staatsleningen een negatief rendement hebben. Niet alleen de vlucht naar veiligheid stuwt de obligatiekoersen omhoog (en daarmee het rendement omlaag), maar ook het stimulerende beleid van centrale bank. Zo blijven de ECB en de Bank of Japan maandelijks staatsobligaties opkopen om de rente verder omlaag te drukken.
Negatieve rente op $7 biljoen aan staatsobligaties (Grafiek van Bloomberg, via @russian_market)
Negatieve rente
Een negatieve rente betekent dat de prijs van een obligatie hoger ligt dan de nominale waarde van de lening plus alle rente-inkomsten. Een ’tekort’ aan relatief veilig schuldpapier zoals staatsobligaties zorgt ervoor dat beleggers de koersen tot ver boven de nominale waarde opdrijven. Het is tekenend voor het wantrouwen in het financiële systeem dat iedereen in de rij staat om geld uit te lenen aan de overheid. Blijkbaar hebben beleggers onvoldoende vertrouwen in banken en bedrijven.
Met een negatieve rente loont het steeds minder om je spaargeld in obligaties te parkeren. Daarom gaan meer en meer beleggers op zoek naar alternatieven die een beter rendement of meer zekerheid opleveren. Historisch gezien heeft fysiek goud zich bewezen als een goede opslag van waarde, die juist aan populariteit wint in onzekere tijden. Daalt de rente nog verder, dan wordt goud kopen of edelmetaal in opslag op een gegeven moment zelfs aantrekkelijker.
Lees ook: