Oostenrijk profiteert van de extreem lage rente door een nieuwe staatsobligatie met een looptijd van 70 jaar uit te schrijven. Daarmee volgt ze het voorbeeld van België, Ierland, Frankrijk, Italië en Spanje, andere Europese landen die ook al obligaties met een extreem lange looptijd hebben uitgegeven. Het is nog niet duidelijk hoeveel geld de Oostenrijkse regering met deze lening zal ophalen, die in november 2086 afgelost zal worden.
Regeringen profiteren van de historisch lage rente door staatsobligaties met looptijden van 50, 70 of zelfs 100 jaar uit te geven. En anders dan je misschien zou denken vinden deze langlopende lening gretig aftrek, vooral onder institutionele beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars. In een zoektocht naar rendement telt elke procent en een obligatie met een langere looptijd levert een hoger rendement op.
De nieuwe Oostenrijkse obligatie met een looptijd van 70 jaar zal ongeveer 60 basispunten (0,6 procentpunt) meer rendement opleveren dan een obligatie die in februari 2047 afloopt, aldus Bloomberg. Een staatslening met een looptijd van dertig jaar levert momenteel 1,01% op, tegenover 1,19% voor een lening die begin 2062 afgelost zal worden.
Extreem lage rente
Steeds meer landen geven obligaties uit met een looptijd langer dan dertig jaar. Dat is voor een gedeelte toe te schrijven aan het stimuleringsprogramma van de ECB, dat bestaat uit het maandelijks opkopen van tientallen miljarden aan staatsobligaties. Door de aankopen van de centrale bank is de zogeheten ‘yield curve’ (de gemiddelde rente voor alle looptijden) verder omlaag gedrukt, waardoor er bijna geen rendement meer te halen valt op staatsobligaties met een looptijd van minder dan tien jaar.
Sinds het uitbreken van de financiële crisis schrijven landen naar verhouding veel meer obligaties met een langere looptijd uit. Dit jaar werd er zelfs een recordbedrag van $733 miljard uit de markt gehaald met langlopende leningen (met een looptijd van 10 jaar of langer). Vergeleken met 2009 is het totaalbedrag aan staatsleningen met een dergelijk lange looptijd meer dan verdubbeld tot $6 biljoen, zo blijkt uit cijfers van Bloomberg en Bank of America.
Risico
Langlopende staatsobligaties lijken veilige beleggingen, omdat het zelden voorkomt dat een land failliet gaat. Voor landen met een eigen munt is wanbetaling zelfs helemaal geen onderwerp van discussie, omdat de centrale bank dan altijd geld bij kan drukken om schuldeisers te betalen. En juist daarin schuilt precies het gevaar van langlopende staatsobligaties, want hoeveel is je geld over vijftig, zeventig of honderd jaar nog waard? Is een rente van hooguit twee a drie procent per jaar dan wel genoeg om de inflatie voor te blijven?
Een ander risico is dat hoe langer de looptijd van een obligatie is, hoe groter de waardedaling is bij een stijging van de rente. Als de rente met één procentpunt stijgt, dan verdampt er wereldwijd ongeveer $2,1 biljoen aan ‘waarde’ uit staatsobligaties. Als belegger moet je haast wel een blind vertrouwen in de valuta én in de regering hebben, wil je er voor meer dan een halve eeuw je geld aan uitlenen…
Oostenrijk profiteert van extreem lage rente door 70-jaars obligatie uit te geven (Bron: Bloomberg)