Het personeel van de Bank of England dreigt voor het eerst in vijftig jaar het werk neer te leggen, omdat ze vinden dat hun salaris onvoldoende stijgt om te corrigeren voor de inflatie. De centrale bank heeft geld opzij gezet voor een loonsverhoging van 1%, maar het is uiteindelijk aan het management om te bepalen hoe die loonsverhoging verdeeld wordt. Dat betekent dat er voor sommige werknemers mogelijk minder of zelfs geen loonsverhoging zal komen.
De afdeling van de Bank of England die overweegt te gaan staken vertegenwoordigt slechts 2% van de ongeveer 4.000 mensen die er werken, maar ze zeggen dat die groep groot genoeg is om de operationele taken van de bank te ontregelen. Volgens de woordvoerder van de centrale bank komen de operationele taken door een dergelijke staking echter niet in gevaar.
Inflatie
Volgens het personeel van de Bank of England is de voorgestelde loonsverhoging van 1% bespottelijk, omdat de lonen daarmee voor het tweede jaar op rij achterblijven bij de inflatie. Het is op zijn minst ironisch te noemen dat uitgerekend het personeel van een centrale bank klaagt over de inflatie, aangezien centrale banken het monetaire beleid bepalen en naar buiten toe graag communiceren dat ze de prijsstabiliteit bewaken. Blijkbaar wordt de inflatie pas echt vervelend op het moment dat de lonen niet meer meestijgen met de prijzen, een verschijnsel waar een aanzienlijk deel van de Britse beroepsbevolking al langer mee te maken heeft.
Sinds de Brexit is de inflatie in het Verenigd Koninkrijk sterk opgelopen. In mei stegen de prijzen zelfs met 2,9% op jaarbasis, het hoogste niveau in vier jaar tijd. Dat de prijzen weer zo snel stijgen is voor een belangrijk deel het gevolg van de waardedaling van het Britse pond, waardoor de import van goederen aanzienlijk duurder is geworden. Sinds de Brexit is het Britse pond ongeveer 10% in waarde gedaald en in de afgelopen vijf jaar zijn al 2.500 producten al in het Verenigd Koninkrijk gekrompen om de inflatie te verhullen.
“Deze piek in inflatie zal een verdere neerwaartse druk geven op het vrij besteedbare inkomen van huishoudens. Dat gebeurt in een tijd van matige loonstijging en dat heeft een neerwaarts effect op de consumentenbestedingen”, zo concludeert Amit Kara van het National Institute of Economic and Social Research.
Goud schommelt al maanden tussen de $1.200 en $1.300 per troy ounce (Bron: Bloomberg)
Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.