Q&A With Hu Jintao

Er is bijna geen krant, televisiestation of online medium dat niet bericht over het staatsbezoek van de Chinese president Hu Jintao aan Amerika. Vrijwel niemand twijfelt er aan dat de Amerikaans-Chinese verstandhouding bepalend zal zijn voor hoe de 21e eeuw zal verlopen.
Voorafgaand aan de ontmoeting uitten beide grootmachten kritiek op elkaar. Zo wordt in Amerika gewezen op de kunstmatig lage wisselkoers van de Renminbi, de toenemende investeringen in de Chinese defensie en problemen omtrent de mensenrechtensituatie.
Eerder deze week voerde het Amerikaanse congres de druk verder op door te zinspelen dat het in een binnenkort te publiceren rapport China officieel bestempeld als valutamanipulator. Dat heeft als gevolg dat Amerikaanse bedrijven concurrerende Chinese bedrijven kunnen aanwijzen en die bedrijven als tegenmaatregel importtarieven op te leggen.
In Amerika wordt gewezen op de mogelijkheid de inflatie in China te bestrijden door de renminbi in waarde te laten stijgen ten opzichte van de dollar. Iets dat de Chinezen pertinent niet willen. Ook minister van financiën Timothy Geithner wees op de kunstmatig lage wisselkoers van de Chinese renminbi.
De Chinezen op hun beurt gaven af op het roekeloze monetaire en fiscale beleid van de Verenigde Staten. China heeft vorige week nog garanties gevraagd voor de investeringen in Amerikaanse schuldpapieren. Maar bleef het niet bij. De Chinese president Hu Jintao gaf antwoord op een zevental vragen die Wall Street Joual voorlegde en publiceerde op de eerste dag van het staatsbezoek.
Hu Jintao benadrukte in het interview dat beide landen gebaat zijn bij samenwerking. Hij wees daarbij tegelijkertijd op de verschillen van inzicht op gevoelige onderwerpen. Hierbij benadrukte hij dat verschillen, in het belang van goede betrekkingen op de lange termijn, op een juiste manier behandeld moeten worden.
Op de vraag hoe Hu Jintao denkt over appreciatie van de renminbi om de inflatie in China te beteugelen, is zijn antwoord resoluut: “Het huidige inteationale monetaire stelsel is een product van het verleden”. Vrij vertaald zegt Hu Jintao dat het einde van het dollarsysteem nabij is.
Hu Jintao vervolgt: “Het monetaire beleid van de Verenigde Staten heeft een omvangrijke invloed op de wereldwijde liquiditeit en kapitaalstromen en daarom moet de liquiditeit van de Amerikaanse dollar op een redelijk en stabiel niveau gehouden worden”. Met andere woorden, Amerika moet ook de had in eigen boezem steken en bereid zijn om in overleg het inteationale monetaire stelsel te wijzigen. Hieronder de letterlijke tekst van een deel van het interview. 
Lees ook de Engelse vertalingen die Spiegel maakte van de analyses in de belangrijkste Duitse kranten. Van links tot rechts is de strekking dezelfde: Obama kan zich geen breuk met China veroorloven. 
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo