Heeft Nederland in deze onzekere tijden behoefte aan een relatief veilige spaarbank? Dat is de vraag die Radar gisteren aan een aantal experts voorlegde. Met de nationalisatie van de SNS bank heeft de overheid immers een staatsbank in handen die ze naar eigen wens kan inrichten. Voorstanders zien een dergelijke spaarbank als relatief veilig alternatief voor spaarders die zo min mogelijk risico willen lopen en die genoegen nemen met een lagere rente.
Ook zou een dergelijke bank de aanzet kunnen geven tot de ontwikkeling van een parallel betaalsysteem dat volledig gescheiden kan worden van de meer risicovolle activiteiten van banken. Zodoende voorkom je dat het betalingsverkeer ontregeld wordt bij het omvallen van een bank. Tegenstanders van een nationale spaarbank merken op dat ook een bank in handen van de overheid niet geheel vrij is van risico. Een dergelijke bank zou als politiek instrument gebruikt kunnen worden voor bepaalde doeleinden die eveneens niet wenselijk zijn.
Nutsbank
Een andere suggestie die in de reportage naar voren wordt gebracht is om een dergelijke spaarbank te koppelen aan de ECB. Daar kunnen spaartegoeden veilig geparkeerd worden, weliswaar zonder rente. Dit werd eind vorig jaar geprobeerd met de depositobank van de stichting Full Reserve, maar de oprichting van een dergelijke bank werd toen tegengehouden door de Nederlandsche Bank.
In de reportage van Radar komen de volgende sprekers aan het woord:
- Harald Benink: hoogleraar Economie Tilburg Universiteit
- Arnoud Boot: hoogleraar financiële markten, Universiteit van Amsterdam
- Eric Smit: hoofdredacteur Follow The Money
- Arjo Klamer: hoogleraar Econommie, Kunst en Cultuur Erasmusuniversiteit Rotterdam
- Marleen Janssen-Groesbeek: lector Duurzame Financiering, Avans Hogeschool Breda
Radar: Moet SNS een staatsbank blijven?