Rente op spaargeld daalt opnieuw

Onlangs verlaagde de ECB de rente naar een nieuw dieptepunt van 0,15%. Het viel toen al te voorzien dat banken hun spaarrente opnieuw zouden verlagen. De redactie van Geld.nl maakten een inventarisatie en kwam tot de conclusie dat maar liefst vijftien banken de afgelopen maand de rente verlaagden.

“Dit is een extreme reactie, aangezien bij de vorige daling van de ECB-rente, in november 2013, maar 8 banken overgingen tot een renteverlaging”, zo licht Amanda Bulthuis van Geld.nl toe. Opvallend is dat er tussen de banken nog grote verschillen bestaan in de spaarrente, die kunnen oplopen tot één procent.

Geld.nl schrijft het volgende op haar website:

“De rente op een vrij opneembare spaarrekening daalde van 1,38 naar 1,35 procent. Bij de deposito is de rentedaling zelfs nog groter. De rente op een 1-jaars deposito daalde in juni van 1,44 naar 1,37 procent. Voor 5-jarige deposito’s zakte de gemiddelde rente van 2,17 naar 2,10 procent”.

Spaarrente daalt verder

Spaarrente daalt verder 

Negatieve rente?

Er is nogal wat verwarring ontstaan omtrent de renteverlaging van de ECB. De suggestie werd gewekt dat spaarders in de toekomst moeten gaan betalen om hun geld bij de bank te parkeren. Daar is zeker nog geen sprake van. Wél betalen commerciële banken nu een rente van 0,1% op de tegoeden die ze geparkeerd hebben bij de ECB.

De negatieve rente die banken moeten betalen wordt in veel gevallen gewoon doorberekend aan de spaarders. Wel bieden sommige banken volgens Bulthuis structureel een hogere rente dan andere. Daarom is het de moeite waard om te vergelijken.

Gezien de hoge publieke en private schulden ligt het niet in lijn der verwachting dat de rente binnen afzienbare tijd weer gaat stijgen.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Rente op spaargeld daalt opnieuw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo