Rondje Europa

Griekenland
In Griekenland zijn de regerende PASOK partij van premier Papandreou en de grootste oppositiepartij Nieuwe Democratie van Antonis Samaras overeengekomen een regering van nationale eenheid te zullen vormen. Saillant detail; Samaras en Papandreou waren ooit huisgenoten in hun studententijd. Voorwaarde voor de regering van nationale eenheid is dat premier Papandreou opstapt en ook eiste Samaras dat er nieuwe verkiezingen komen. Die verkiezingen moeten in februari 2012 gehouden worden. De voorwaarden voor de nieuwe steun moeten ruim voor die tijd worden goedgekeurd in het Griekse parlement.

Frankrijk
De Franse regering heeft aangekondigd door te gaan met bezuinigingen om haar triple A status te behouden. Frankrijk is van plan om onder andere de BTW op restaurants te verhogen. De bezuinigingsmaatregelen moeten het begrotingstekort terugdringen met zo'n €6 tot €8 miljard euro. Eerder dit weekend liet Christian Noyer van de Franse centrale bank weten dat Frankrijk moet breken met de cultuur van begrotingstekorten wil het haar triple A status niet verliezen. Met de Presidentsverkiezingen voor de boeg brengt Sarkozy het begrotingstekort volgend jaar terug naar 4,5% van het bruto binnenlands product. Dit jaar bedraagt het tekort 5,7%. Op het eerste oog zijn deze maatregelen volstrekt onvoldoende.

Duitsland
In Duitsland lijkt de strijdbijl begraven te zijn tussen het CDU van bondskanselier Merkel en coalitiegenoot FDP. Zij hebben overeenstemming bereikt over een lastenverlaging van de lage inkomensgroepen. In 2013 en 2014 worden de belastingen met respectievelijk €2 miljard en €4 miljard. De maatregel moet meer eerlijkheid aanbrengen in het Duitse belastingsysteem. Naast deze belastingverlaging zal de Duitse overheid ook investeren in transport die volgens Angela Merkel centraal is voor de groei van de Duitse economie en nodig zijn om de rol van Duitsland als anker in Europa te versterken.

 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo