Spaanse premier wil €65 miljard bezuinigen

De geplande bezuiniging van €65 miljard zal enerzijds door lastenverhoging en anderzijds door te korten in de uitgave opgebracht moeten worden. Dit nieuwe pakket van ingrijpende bezuinigingen is de vierde in zeven maanden tijd en omvat maatregelen zoals het verhogen van de BTW (van 18 naar 21 procent), het schrappen van een belastingvoordeel voor nieuwe toetreders op de huizenmarkt, het terugschroeven van de werkloosheidsuitkering, het bestuderen van de mogelijkheid om te snijden in de pensioenvoorziening, het samenvoegen van lokale overheden en het wegstrepen van de eindejaarsbonus voor ambtenaren. De maatregelen hebben betrekking op het komende 2,5 jaar en zijn dubbel zo zwaar als de maatregelen die eerder werden aangekondigd.

De Spaanse premier lichtte vandaag het parlement in over de nieuwe bezuinigingsmaatregelen, terwijl de laatste hand werd gelegd aan de Europese noodlening van €100 miljard voor Spanje. De aanpassingen aan het bezuinigingspakket komt minder dan twee weken nadat het vorige bezuinigingsprogramma in werking werd gesteld en een dag nadat de Europese Unie besloot om Spanje extra tijd te geven om haar begrotingstekort te verkleinen. In 2011 was het begrotingstekort van Spanje volgens data van Eurostat ruim €91 miljard, een bedrag dat zich laat vertalen naar een tekort van 8,5% op de begroting. In de jaren daarvoor lag het begrotingstekort in Spanje ook al boven de 10%, een niveau dat op de lange termijn simpelweg onhoudbaar is voor Spanje.

Begrotingstekort en staatsschuld Spanje (Bron: Eurostat)

Noodzakelijk

Volgens premier Rajoy zal men het niet snel eens worden over de nieuwe bezuinigingsmaatregelen, maar ze zijn noodzakelijk. Rajoy noemde de huidige situatie ''uitzonderlijk kritisch''. De financiële markten dwingen de Spaanse overheid om maatregelen te nemen, maatregelen die veel strenger zijn dan wat Rajoy tijdens de verkiezingscampagne de bevolking voorspiegelde. Zo was Rajoy tegenstander van een BTW-verhoging en wilde hij niet snijden in de werkloosheidsuitkering. Ook het belastingvoordeel voor huizenkopers wordt teruggedraaid, een regeling die eerder nog werd ingevoerd in de hoop de Spaanse huizenmarkt wat tot leven te brengen.

De Spaanse premier deed ook beroep op de verschillende regio's om hun verantwoordelijkheid te nemen. Volgens hem moeten ook gemeenten de broekriem aanhalen, door te snijden in het salaris van de burgemeester en de dienstverlening aan de burger. De Spaanse premier heeft daarbij ook een voorstel gedaan om een mechanisme op te zetten dat regio's die zijn afgesloten van de kapitaalmarkt en die dus moeilijkheden ondervinden om geld te lenen kan helpen.

Tekorten

Bloomberg schrijft dat de Spaanse overheid in de eerste vijf maanden van dit jaar al een tekort heeft van 3,41% op de rijksbegroting, een tekort dat in de rest van het jaar nog verder zal aanzwellen. De doelstelling ligt op maximaal 3,5% tekort over 2012, maar die doelstelling zal niet gehaald worden. Deze week heeft Spanje een extra jaar tijd gewonnen om te voldoen aan de eis van Brussel om het begrotingstekort te limiteren tot 3%. In 2012 moet het begrotingstekort volgens de nieuwste afspraken niet meer groter worden dan 6,3%, terwijl eerdere afspraken nog een tekort van maximaal 5,3% voorschreven over dit jaar.

De Europese commissaris Olli Rehn zei gisteren dat aanvullende maatregelen in Spanje spoedig genomen zouden moeten worden. Met dit bezuinigingsplan van €65 miljard zet de Spaanse regering in elk geval en stap in de goede richting. Ondertussen is de rente op de Spaanse 10-jaars staatsleningen weer wat gezakt en noteert deze op het moment van schrijven 6,58%. Eerder lag dat nog even boven de 7%.

Premier Rajoy legt het nieuwe bezuinigingsplan uit (Afbeelding via Bloomberg)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo