Het Spaanse ministerie van Financiën heeft maandag nieuwe staatsobligaties met een looptijd van 50 jaar uitgeschreven, zo schrijft de Wall Street Journal. Het land haalde €1 miljard op met een private plaatsing van de obligaties, wat wil zeggen dat het schuldpapier rechtstreeks aan een specifieke partij verkocht werd. Zo speelt de regering op safe, want via een publieke obligatie-uitgifte is het moeilijk in te schatten wat er in de toekomst met de rente gebeurt.
De regering van Spanje heeft lang gewacht op deze unieke kans om geld op te halen tegen de extreem lage rentestanden van dit moment. Het contrast met de zomer van twee jaar geleden is groot, toen de rente voor een 10-jaars lening aan de Spaanse overheid boven de gevreesde 7% uitsteeg. We zijn nu iets meer dan twee jaar verder en nu nemen beleggers genoegen met een vergoeding van slechts 2,28% voor precies dezelfde obligaties. Het is dus geen wonder dat de Spaanse regering van deze unieke kans gebruik maakt om voor een langere looptijd geld op te halen.
Lage rente
De nieuwe 50-jaars lening geeft investeerders een jaarlijkse vergoeding van 4%, wat voorlopig voldoende is om de officiële inflatie voor te blijven. Er is veel vraag naar obligaties met een hoger rendement, want de rente op meer risicovolle obligaties van PIIGS-landen is de afgelopen twee jaar spectaculair gedaald. Er is zoveel liquiditeit dat een land als Duitsland ook voor een middellange looptijd gratis geld kan lenen.
De komende tijd wil de Spaanse regering meer obligaties met looptijden van 10 en 30 jaar uitschrijven, omdat de lange rente nu erg laag staat. De Spaanse overheid heeft een staatsschuld van 94% ten opzichte van het bbp, veel hoger dan de Europese norm. In de zomer van 2012 lag de publieke schuldquote van Spanje op 76%.
Schuldquote Europese landen in 2014 (Via Wikipedia)