De financiële markten waren niet onder de indruk van de toespraak die Beanke gisteren hield voor het Congres. De aandelenmarkt veerde iets op en de rente op Amerikaans schuldpapier ging wat omlaag, terwijl goud en zilver respectievelijk 1 en 2,5 procent goedkoper werden. Beanke zei dat de centrale bank nog steeds de intentie heeft om de stimulering af te bouwen, maar dat het tempo niet vast ligt.
In feite zegt Beanke weinig nieuws, want tijdens zijn vorige toespraak hintte hij ook al naar een afbouw van het stimuleringsprogramma. Gisteren voegde de Fed-voorzitter eraan toe dat het tempo waarin dat gebeurt afhankelijk zal zijn van het economische herstel en de inflatie. Dat wisten we vorig jaar ook al, toen de QE3 en QE4 programma’s werd aangekondigd. Sindsdien haalt de centrale bank iedere maand $85 miljard aan schuldpapier uit de markt.
De centrale bank heeft geen einddatum gegeven voor het aankoopprogramma. Alles wat we weten is dat de Fed de intentie heeft de werkloosheid naar 6,5% te brengen, zo lang de inflatie dicht bij de 2% blijft. Dat was ook de kevan de toelichting die Beanke gisteren gaf. Hij zei dat de arbeidsmarkt en de huizenmarkt al weer wat herstel laten zien, maar dat de economie als geheel nog steeds maar langzaam aantrekt.
Werkloosheid
De werkloosheid is nog te hoog en de inflatie ligt nog ruim beneden de doelstelling van 2%, waardoor de centrale bank van Amerika voorlopig blijft stimuleren. De president van de centrale bank wil in 2014 het stimuleringsprogramma afbouwen, maar garanties worden niet gegeven.
Vooral de volgende passage uit zijn verklaring is opmerkelijk:
“Als de daling van de gemeten werkloosheid voor een aanzienlijk gedeelte een weerspiegeling is van de cyclische daling van de participatiegraad en niet van een verbeterde arbeidsmarkt, dan is een daling van de werkloosheid naar 6,5% waarschijnlijk niet voldoende voor het comité om de rente te verhogen.”
Ook Beanke weet dat het werkloosheidspercentage weinig zegt over de gezondheid van de Amerikaanse arbeidsmarkt. Op Marketupdate hebben we in het verleden al vaker geschreven over de zorgelijke ontwikkeling van de participatiegraad. Steeds meer Amerikanen die werkloos zijn en die niet meer naar werk zoeken vallen buiten de statistieken. Dat zien we terug aan de participatiegraad, die in de afgelopen jaren is weggezakt naar het laagste punt in ruim dertig jaar.
Fed blijft stimuleren
De prijsdaling van goud en zilver is moeilijk te begrijpen als we de volgende passage van Beanke’s toespraak nog eens nalezen:
“We vertrouwen op een korte rente van bijna nul procent en een intentieverklaring om de rente langdurig op een uitzonderlijk laag niveau te houden – ons tweede beleidsinstrument – om het soepele monetaire beleid gedurende een lange periode vast te kunnen houden. Zelfs als de economie herstelt en de werkloosheid daalt richting meer normale niveaus. In een juiste samenstelling kunnen deze twee beleidsinstrumenten het grote mate van verruiming bieden die nodig is voor een sterker economisch herstel met prijsstabiliteit”
De Federal Reserve heeft al een aantal dingen gezegd die eigenlijk heel positief zijn voor edelmetalen. Als eerste geeft Beanke aan dat een werkloosheid van 6,5% niet genoeg is om het monetaire beleid te verkrappen, indien de daling het gevolg is van een verslechtering van de participatiegraad. Verderop in zijn toespraak laat Beanke weten dat de korte rente extreem laag zal blijven, ook na het afbouwen van het stimuleringsprogramma.
Van een ruim monetair beleid zullen we voorlopig geen afstand nemen, dat moet inmiddels duidelijk zijn. Dat is genoeg reden om in fysiek edelmetaal te blijven zitten.