Triodos Bank is de eerste bank in Nederland die de spaarrente naar nul procent heeft verlaagd. Dat betekent dat je vanaf nu als spaarder bij deze bank geen extraatje meer hoeft te verwachten aan het einde van het jaar.
Triodos, dat zich profileert als duurzaam alternatief voor de grote banken, is daarmee niet de beste keuze voor spaarders die ook graag rendement willen maken. Sterker nog, door de oplopende inflatie en de vermogensrendementsheffing lever je als spaarder ieder jaar wat koopkracht in. Je moet er dus wat over hebben om bij een ‘duurzame’ bank te mogen bankieren.
Over de hele linie hebben banken de afgelopen jaren de spaarrente verlaagd, met als resultaat dat je vandaag de dag niet veel meer dan 0,5% rente hoeft te verwachten op een spaarrekening waar je geld vrij opneembaar is. Wil je je geld bij één van de drie grote banken parkeren, dan moet je vandaag de dag genoegen nemen met ongeveer een kwart procent rente.
Lage rente maakt alternatieven aantrekkelijk
Nu de rente richting nul procent gaat zoeken banken naar andere manieren om geld te verdienen. Uit onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat verschillende banken de kosten van hun betaalrekeningen verhogen. Ook brengen ze soms geld in rekening voor aanvullende diensten die voorheen gratis waren.
Zo lang de rente blijft dalen is ook een negatieve spaarrente niet uitgesloten. Bij sommige Zwitserse banken en Duitse spaarbanken moet je boven een bepaalde grens al geld betalen over je spaargeld. Geld sparen kost dan geld!
Door de extreem lage spaarrente en de dreiging van negatieve rente worden alternatieven voor een spaarrekening steeds aantrekkelijker. Denk bijvoorbeeld aan aandelen of in vastgoed, maar ook aan beleggen in goud. Het edelmetaal is een interessante optie, omdat het een vorm van vermogen is die je buiten het financiële systeem kunt bewaren. Van alle tastbare bezittingen die je kunt sparen als alternatief voor spaargeld zijn edelmetalen extra interessant, omdat deze zeer liquide en dus makkelijk te verhandelen zijn.
Lees ook:
- Negatieve rente op spaargeld in Duitsland
- S&P: Negatieve rente zet winst banken onder druk
- UBS overweegt negatieve rente door te berekenen aan spaarders
- Willem Buiter: “Goud interessant bij negatieve rente”
Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.