“Uurloon in Mexico inmiddels lager dan in China”

Volgens econoom Carlos Capistran van Bank of America is Mexico economisch gezien interessant door de stagnerende salarissen en de snel groeiende bevolking. Het gemiddelde uurloon in Mexico is nu 19,6% lager dan in China, terwijl men in 2003 nog 188% meer betaalde aan een werknemer uit Mexico dan aan zijn Chinese tegenhanger. Door de groeiende populatie zullen de loonkosten in Mexico de komende vijf jaar nog wel laag blijven, zo stelt Capistran. De relatief jonge bevolking van Mexico ondersteunt de economische groei van het land, die dit jaar naar schatting zal uitkomen op 4%.

“Vandaag de dag is men vooral enthousiast over de hervormingen die in Mexico worden doorgevoerd, maar als mensen mij vragen wat de belangrijkste drijfveer is voor economische groei dan zeg ik dat het de demografische bonus is”, zo licht Carlos Capistran toe tegenover Reuters.

Hervormingen

De Mexicaanse regering heeft onder leiding van Pena Nieto's al grote hervormingen doorgevoerd in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. Ook ligt er een ambitious plan op tafel om Mexico concurrerend te maken als producent van mobiele telefoons. Dat is momenteel een groeimarkt waar vooamelijk de industrie in Aziatische landen van profiteert.

Lagere transportkosten en een verwachte toename in arbeidsproductiviteit zal het concurrentievermogen van Mexico verder versterken, aldus de Bank of America. Daarmee kan Mexico compenseren voor haar sterker wordende munt, die de exportgoederen relatief duur maakt voor afnemers in het buitenland.

Optimisme over de hervormingen van de Mexicaanse economie hebben ervoor gezorgd dat de peso dit jaar al met 4% in waarde is gestegen ten opzichte van de dollar. Dat was voor de centrale bank van Mexico aanleiding om de rente een stapje lager te zetten.

Meer export naar de VS

De lonen in Mexico zijn inmiddels lager dan die in Indonesie, de Filipijnen, Thailand, Zuid-Korea, Hongarije, Polen en Brazilie. In deze landen, die ook veel goederen produceren voor de export, zijn de loonkosten veel harder gestegen. De lage lonen in Mexico werpen hun vruchten al af, want hun marktaandeel in de VS is de afgelopen zes jaar al meer gestegen dan dat van China. Het Chinese marktaandeel van de totale Amerikaanse import is 17,5%, de Mexicanen hebben een marktaandeel van 12,4%.

Loonkosten Mexico stegen nauwelijks vergeleken met die in China

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo