Veel zorgen over huizenmarkt, actie blijft uit

Nieuws van eigen bodem. Het IMF was te gast in Nederland. Van 29 november tot en met 14 december was een IMF delegatie op bezoek en bekeek de financiële stand van zaken in Nederland. De delegatie durfde het dit keer niet aan om Nederland expliciet te wijzen op de zeepbel in het Nederlandse vastgoed. In het FD werd deze boodschap toch uit het IMF rapport gehaald en werden de wollige opmerkingen van het IMF vertaald: de Nederlandse hypotheekschulden zijn veel en veel te groot..

http://www.fdselections.nl/vastgoed/nieuws/fdartikel/news_id/1048720234/pr/1685410/default.aspx

Opmerkelijk zijn de krantenkoppen die verschijnen bij een zoekopdracht met google. Géén enkele Nederlandse krant waagt melding te doen van punt 29 in het korte overzichtsrapport. Een zo'n letterlijk mogelijke vertaling van de passage in het IMF rapport:
“De toename in de verzekering van deposito's [lees: spaargelden] was een essentieel element om de situatie tijdens de crisis te stabiliseren. Veel van de voorbereidingen zien er adequaat uit. Echter, op het moment is het depositogarantiestelsel niet gefinancierd en dit kan ex post [lees: nadien] tot problemen leiden met de financiering wanneer dit nodig blijkt te zijn. Dit zal een snelle interventie bemoeilijken.”
“Het deposito-garantie stelsel zou voordeel hebben van ex ante [lees: vooraf] financiering en een preciezer [vastgelegd] uitbetalingsschema. Het huidige schema voorziet nu alleen in betalingen in het geval van het faillissement van banken en niet in betalingen bij het onder toezicht stellen van een bank zodat de toezichthouder deze kan herstructureren. Dit geldt bij uitstek bij een oveame [lees: onder toezicht stelling], verondersteld dat dit de goedkopere oplossing is.”
Het IMF wijst Nederland op een niet te missen zwakte in het financiële bestel. De VS heeft de FDIC, de Federal Deposit Insurance Corporation dat in een zekere zin te vergelijken is met het depositogarantiestelsel. De FDIC is een federaal instituut dat als een noodfonds fungeert om banken die in de problemen zijn gekomen over te nemen en te ontmantelen. De FDIC heeft financiële middelen om een bank te herstructureren. Zo'n instituut bestaat in Nederland niet. Het Nederlandse depositogarantiestelsel biedt Nederlandse spaarders weliswaar op papier rugdekking als een bank omvalt, maar de financiering moet dan ad hoc nog even geregeld worden.
Het IMF adviseert nu een meer professionele aanpak en stelt voor Nederlandse banken gelden vooraf over te maken aan een op te richten depositogarantiefonds. Maar of de Nederlandse grootbanken hier iets voor voelen..
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo