Verkoop nieuwe gezinswoningen VS zakt naar dieptepunt

Op de website van de St. Louis Fed worden veel interessante cijfers over de economie gepubliceerd, die een heel ander beeld schetsen van de ontwikkeling (of het gebrek ervan) van de Amerikaanse economie. Een voorbeeld daarvan is de verkoop van nieuwe gezinswoningen, een cijfer dat vanaf de absolute top uit 2007 al behoorlijk is gekelderd. Formeel gezien zijn we uit de recessie (een recessie wordt op onderstaande grafieken gemarkeerd met een grijze balk), maar de daling blijft zich even goed voortzetten. De laatste data van februari 2012 liet opnieuw een daling zien en kwam uit op een niveau van ongeveer 150.000 in die maand. Vergeleken met de drukste maanden van 2007, toen het aantal boven de 550.000 stond, spreken we al over een daling van pakweg 77%. Ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen dertig jaar staan we ook ongeveer de helft lager, wat duidelijk maakt dat de huidige crisis op de vastgoedmarkt dieper gaat dan de vorige crises, waaronder die van 1974 en 1980.

Gezien het koersverloop lijkt de bodem nog niet in zicht te zijn. Opvallend is dat onderstaande grafiek laat zien dat er na voorgaande crises meestal wel spoedig een herstel volgde, maar dat daar nu helemaal geen sprake van lijkt te zijn. De definitie van een recessie wordt daarmee ook steeds minder duidelijk. De data betreft slechts één categorie, namelijk die gezinswoningen. Hoe de ontwikkeling is bij appartementen en andere soorten woningen is niet in deze statistieken opgenomen. De voorraad van gezinswoningen groeide omgerekend van 5,7 naar 5,8 maanden aan verkoop.

Volgens de National Association of Home Builders (NAHB) zijn de slechte cijfers te verklaren door terughoudendheid van de banken bij het verstrekken van hypotheken en de de 'milde winter'. “We geloven in zekere zin dat de uitzonderlijk goede weersomstandigheden in december hebben geholpen om verkopen van januari en februari naar voren te halen. Dit verklaart deels de daling die we hebben gezien in januari en februari”, aldus David Crowe, hoofdeconoom bij NAHB. Zijn verhaal klinkt plausibel, maar als we vervolgens kijken naar de grafiek kunnen we er weinig soep van maken. De daling is juist zeer constant en van een gesuggereerde opleving in december was geen sprake.

In het noord-oosten van de VS ging het iets beter met de verkoop van nieuwe gezinswoningen, want daar werd maand-op-maand een toename van 14,3% gemeten en kwam het cijfer uit op een voor seizoensinvloeden aangepast jaarlijks aantal van 24.000. Dat was het hoogste niveau voor deze regio sinds april vorig jaar. Tegenover deze positieve uitschieter zijn er natuurlijk ook gebieden waar het juist veel slechter ging dan gemiddeld, maar die gegevens konden we zo snel niet vinden. De mediaan van de prijzen van nieuwe woningen kwam in februari uit op $233.700. Het aantal verkochte woningen is sinds de top veel harder gezakt dan de gemiddelde prijs, een fenomeen dat ook in ons land bekend is. Als we de twee grafieken van de St. Louis Fed onder elkaar zetten lijkt het erop dat de huizenprijzen nog wel wat verder kunnen zakken en dat er nog geen sprake is van een echt herstel.

Aantal nieuw verkochte gezinswoningen in de VS zakt naar dieptepunt (Bron: St. Louis Fed)

Gemiddelde huizenprijzen zijn minder hard gezakt (Bron: St. Louis Fed)

De huizenbubbel van 2000 tot en met 2006 is goed te zien op deze grafiek, we keren terug naar het gemiddelde (Bron: CoreLogic, The State of the Nation's Housing 2011)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo