De VS moet haar handelsbeperking op high-tech export naar China versoepelen. Door de export van high-tech naar China te beperken doet de VS vooral zichzelf tekort, zo verklaarden experts tegenover The China Post. Door de export van high-tech naar China toe te staan kan Amerika haar handelsbalans meer in evenwicht brengen. Tegelijkertijd kan het een impuls geven aan de Amerikaanse economie.
In 2012 exporteerde de Verenigde Staten $109 miljard aan goederen en diensten richting China, waarmee China de derde grootste afzetmarkt is voor de Amerikaanse economie. Toch heeft Amerika terrein verloren aan andere handelspartners van China, zoals de Europese Unie, Japan en Zuid-Korea. Leverden de Verenigde Staten in 2000 nog 10% van de totale Chinese import, in 2012 was dat aandeel gezakt naar 7%.
Exportbeperking
Die daling van 10% naar 7% is volgens experts te verklaren door een exportbeperking. “De Verenigde Staten zijn zeer concurrerend met high-tech producten, maar die willen ze niet exporteren naar China. Als gevolg daarvan haalt China haar high-tech producten nu ergens anders vandaan, bijvoorbeeld uit de Europese Unie of uit Zuid-Korea”, zo vertelt Wang Jun van het China Center for International Economic Exchanges.
“De VS moet soepeler zijn tegenover China. Het versoepelen van de handelsbeperking zal niet alleen de handel tussen beide landen balanceren, ook zal het de Amerikaanse economie een stimulans geven”, aldus Jun. De VS belemmert haar export naar China, terwijl China omgekeerd steeds meer export realiseert naar de VS. Dat leverde in 2012 een handelsoverschot op van $218,92 miljard, een stijging van 8,5% ten opzichte van het jaar daarvoor.
Kansen
Volgens het State Council Development Research Center kan de VS in 2015 weer een marktaandeel van 10% van de totale Chinese import voor haar rekening nemen. De Chinese economie groeit nog steeds en biedt de VS nieuwe kansen. In het rapport staat het volgende: “Omdat de economie en de middenklasse van China blijft groeien zal China een belangrijke rol spelen als exportmarkt voor tal van Amerikaanse goederen.”
Volgens Long Guoqiang van het State Council Development Research Center kan een toename van de export richting China het economische herstel in de VS een duwtje in de rug geven. “China is niet alleen een belangrijke afzetmarkt voor de VS, het is ook de markt die het snelst groeit”.
Vrijhandelszone
Guoqiang pleit voor een vrijhandelsverdrag tussen China en de Verenigde Staten: “Als de VS echt wil profiteren van de Chinese markt, dan is het een strategische beslissing om een vrijhandelszone op te zetten”. Amerikaanse bedrijven moeten ook kijken naar de mogelijkheden in de snel groeiende Chinese economie, zo verklaart Charlie Welsh tegenover de China Post. Welsh is redacteur van XportReporter, een online magazine over de exportmarkt. Welsh is van mening dat de VS kansen laat liggen in de handel met China. Vooral Amerikaanse bedrijven die zich op de Chinese middenklasse richten worden weggedrukt door de meer ambitieuze concurrenten uit Europa, Japan en andere landen.
Volgens Welsh moeten de Amerikanen vooral zichzelf de zwakke economische groei na de crisis aanrekenen:
“Amerikaanse bedrijven blijven een statistische uitzondering, omdat ze anders dan andere ontwikkelde economieën weinig op de buitenlandse markten inspelen. Ze zien afzetmarkten in het buitenland niet als een substituut voor de afnemende groei op de binnenlandse afzetmarkt. Dat is de reden waarom het Amerikaanse aandeel van de totale Chinese import is teruggelopen van 10% in het jaar 2000 naar 7% nu.”