Wat als Griekenland zonder geld komt te zitten?

De ECB houdt rekening met een scenario waarin Griekenland zonder geld komt te zitten en een tweede munteenheid moet invoeren om ambtenaren te kunnen betalen. Dat schrijft Reuters op basis van goed ingevoerde bronnen. Met de komst van de euro heeft Griekenland haar monetaire beleid uit handen gegeven, waardoor ze net als een normaal huishouden letterlijk zonder geld kan komen te zitten. In mei moet het land ongeveer €1 miljard aflossen aan het IMF en binnen de ECB groeien de twijfels of Griekenland wel in staat is die schuldenlast te financieren.

Griekenland heeft keer op keer benadrukt dat ze bereid is alle schulden te betalen, maar volgens de ECB is daarmee niet gezegd dat het de Grieken ook werkelijk zal lukken. Een woordvoerder van de centrale bank gaf aan niet te willen speculeren over de scenario’s die zich in Griekenland kunnen ontvouwen. De staatskas is bijna leeg en er is niet genoeg geld aanwezig om tegelijkertijd de ambtenarensalarissen en pensioenen te betalen en de schulden af te lossen.

Een tijdelijke oplossing voor Griekenland is om een complementair geldsysteem op te zetten naast de euro. Zo kan het land euro’s betalen aan internationale schuldeisers en een nieuw soort schuldbewijzen in omloop brengen om de ambtenaren mee te betalen.

De volledige versie van dit artikel verscheen eerder op een partner blog.

greece-liquidity-trap

Liquiditeitscrisis kan Griekenland dwingen een tweede munt in te voeren

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo