Weidmann: “ECB moet stimuleringsprogramma afbouwen”

De Europese Centrale Bank moet nu maatregelen nemen om haar enorme monetaire stimuleringsprogramma af te bouwen. Dat zeiden twee hoge Duitse functionarissen binnen de ECB afgelopen woensdag. Nu de economische groeicijfers in de Eurozone aansterken en de inflatie wat oploopt is het tijd geworden voor de centrale bank om wat gas terug te nemen, bijvoorbeeld door het omstreden opkoopprogramma versneld af te bouwen.

Sabine Lautensläger, bestuurslid van de centrale bank, zei in een toespraak in Berlijn dat alle ingrediënten inmiddels aanwezig zijn om de dosis van monetaire stimulering langzaam af te bouwen. Ze waarschuwde voor het ontstaan van nieuwe problemen, indien de ECB nog langer vasthoudt aan dit ruime monetaire beleid.

Op dezelfde dag sprak ook Jens Weidmann, president van de Bundesbank en tevens lid van de Raad van Bestuur van de ECB, zijn zorgen uit over het agressieve opkoopprogramma van de centrale bank. Hij verwacht dat de inflatie de komende tijd hoog zal blijven en vindt dat het daarom nu tijd is om na te denken over de gevolgen voor de langere termijn.

De Italiaanse ECB-president Draghi is nog niet overtuigd van de noodzaak te stoppen bij het opkopen van staatsobligaties en bedrijfsobligaties. Afgelopen maandag zei hij in een toelichting voor het Europees Parlement dat de economie weliswaar groeit, maar dat de onderliggende inflatie nog steeds laag is als je voedsel en brandstof niet meerekent. Deze zogeheten ‘kerninflatie’ is nog steeds laag, wat er mogelijk op wijst dat veel consumenten in de Eurozone nog steeds de hand op de knip houden. Volgens Draghi is het daarom nog veel te vroeg om na te denken over een verandering in het monetaire beleid.

Sterkere euro zet goudprijs onder druk

De afgelopen maanden is de waarde van de euro gestegen ten opzichte van de dollar, omdat een deel van de politieke onzekerheid is weggenomen. In Nederland en Frankrijk wist de status quo de meeste stemmen binnen te halen, waardoor zorgen over mogelijk vertrek van landen uit de Europese Unie of de euro van de agenda verdween.

Op het moment van schrijven staat de euro boven de $1,12 tegenover de Amerikaanse dollar, maar die wisselkoers kan wel eens verder stijgen als de ECB later dit jaar daadwerkelijk op de spreekwoordelijke rem gaat staan. Stijgt de euro ten opzichte van de dollar, dan zal de goudprijs in euro’s ook onder druk komen te staan.

Op dit moment hanteert de ECB een historisch lage rente van 0% en koopt ze tenminste tot het einde van dit jaar voor €60 miljard aan schuldpapier op van overheden en grote bedrijven. Door de extreem lage rente dreigen er nieuwe bubbels te ontstaan in de economie. Zo waarschuwden economen van de ECB vorige week nog over de ongunstige effecten van het rentebeleid op de huizenprijzen in bepaalde gebieden. Ook spaarders zijn de dupe van dit beleid, omdat ze bijna geen rente meer krijgen over hun spaargeld.

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo