Willem Buiter: ‘Kans op herstructurering Spaanse schuld groter dan ooit’

Ieder weldenkend mens weet dat de grootste problemen nog niet zijn opgelost in de Europese schuldencrisis. Griekenland tapt opnieuw geld uit een Europees noodfonds, omdat het op de kapitaalmarkten niet meer kan lenen tegen een normale rentevergoeding. Ondertussen komen ook andere landen dieper in de problemen, zoals Portugal, Italië en Spanje. Het is overigens niet de eerste keer dat Willem Buiter zijn zorgen uitspreekt over Spanje, want in november zag hij het ook al helemaal mis gaan met Spanje of Italië.

Zo ver is het nog niet gekomen, maar men kan ook niet zeggen dat het nu veel beter gaat dan een paar maanden geleden. Het begrotingstekort van Spanje zal opnieuw de limiet van 3% overschrijden en het land staat op het punt om voor de tweede keer sinds 2009 in een recessie te belanden. De bezuinigingen van de Spaanse regering missen hun uitwerking niet, want de verwachting is dat de binnenlandse consumptie in 2012 met nog eens 4% zal krimpen. In een land dat kampt met een werkloosheid van meer dan 20% (en zelfs meer dan 50% onder de jeugd) is dat niet bepaald een stabiliserende factor. Ook de export van Spanje loopt terug, want die was in januari 3,9% lager dan diezelfde maand van vorig jaar.

Volgens Willem Buiter gaat het nu echt de verkeerde kant op met Spanje en is 'de kans op een herstructurering van de staatsschuld groter dan ooit'. De Spaanse staatsschuld is een factor twee groter dan die van Griekenland, maar is procentueel een stuk lager door de grotere omvang van de Spaanse economie. De rente op de Spaanse 10-jaars staatsobligaties steeg vandaag met 3,35%, wat in de markt van staatsobligaties een zeer grote uitslag is. De rente op het schuldpapier met een looptijd van 10 jaar steeg vandaag op de obligatiemarkt naar bijna 5,4%, terwijl deze aan het begin van de maand nog onder de 5% lag.

Desondanks heeft Spanje nog weinig problemen om nieuw geld op te halen voor de middellange termijn, want gisteren veilde de Spaanse overheid voor €5,04 miljard aan staatsobligaties met looptijden van 12 en 18 maanden tegen de laagste rente sinds twee jaar. Obligaties met kortere looptijden worden vaak beschouwd als een vorm van liquiditeit en hebben daardoor bijna altijd een veel lagere rentevergoeding. Het zou ons niet verbazen als het leenprogramma van de ECB (LTRO #1 en #2) verantwoordelijk zijn voor de lage rentes op kortlopende staatsobligaties, maar we hebben niet de cijfers paraat om dat te onderbouwen.

De boodschap van Willem Buiter is in feite niet veel anders dan die van november 2011, maar wist de markten dit keer wel weer te bewegen. Na het interview zakte de euro iets weg ten opzichte van de dollar en ging ook de DAX index in Frankfurt iets naar beneden. De spread, het renteverschil tussen de 10-jaars obligaties van Duitsland en die van de 'zwakkere' Europese landen, liep ook weer wat op. Blijkbaar vond er ook een kleine verschuiving plaats van vermogen richting de Amerikaanse staatsobligaties, want daarvan daalde op datzelfde moment juist de rente. Zero Hedge heeft de grafieken onder elkaar gezet, klik daarvoor op deze link.

Willem Buiter uit opnieuw zijn zorgen over de Spaanse economie en haar staatsschuld

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo