Centrale banken voegen steeds vaker aandelen aan hun reserves toe, een ontwikkeling waar de financiële markten met enige argwaan naar kijken. Ze doen dat vanuit het oogpunt van risicospreiding, omdat staatsobligaties vrijwel geen rendement meer opleveren. Toch is het bijzonder dat een centrale banken, die verantwoordelijk zijn voor het monetaire beleid, zich steeds meer als een beleggingsfonds zijn gaan gedragen.
De afgelopen jaren hebben onder andere de centrale banken van Zwitserland en Israel aandelen gekocht. Ook in Azië zou dat vaker voorkomen, al geven centrale banken daar minder openheid over dit soort posities. Zwitserland heeft al 12% van haar reserves in aandelen, bij de centrale bank van Tsjechië en Israel is dat respectievelijk 10% en 3% van de totale reserves. Dat is nog steeds maar een fractie van het totaal, maar bij centrale banken gaat het al snel om grote bedragen.
Uit een recent onderzoek is gebleken dat 23% van de 60 ondervraagde centrale banken al aandelen op de balans heeft staan of overweegt deze aan de balans toe te voegen. Volgens vermogensbeheerder Massimiliano Castelli van UBS zijn centrale banken in het verleden altijd terughoudend geweest met het kopen van aandelen, omdat hun reputatie erg belangrijk is. Als centrale banken in aandelen stappen doen ze dat ook vaak via een indexfonds of ETF.