Marc Faber gaat voor cash

Volgens Marc Faber is er een vorm van vermogen die door steeds meer mensen veracht wordt, maar die eigenlijk zo slecht nog niet is. Hij heeft het niet over edelmetalen, maar over cash. Hoewel de rente bijna op nul procent staat, de aandelenkoersen stijgen en de kosten van levensonderhoud omhoog gaan is het voor een belegger helemaal geen verkeerd idee om nu wat extra cash aan te houden. Hoewel dat geld op lange termijn aan waarde verliest kunnen andere beleggingscategorieën in korte tijd veel meer waarde verliezen.

Aandelenkoersen kunnen tijdens een crisis in een relatief korte tijd met tientallen procenten dalen en zelfs edelmetalen als goud en zilver blijken niet immuun voor een correctie van dertig tot veertig procent in één jaar. Naast zulke koersschommelingen is dat kleine verlies aan koopkracht door cash aan te houden zo gek nog niet. Zeker niet als de aandelenmarkt of een andere markt al een grote prijsstijging achter de rug heeft.

Volgens Marc Faber is dit een goed moment om wat meer cash achter de hand te houden en daar desnoods wat aandelen voor te verkopen. Hij zegt daar het volgende over bij King World News:

“Het kan even duren voordat de aandelenmarkt corrigeert, maar als dat gebeurt moet je niet vergeten dat de koersen doorgaans sneller omlaag gaan dan omhoog. Dus ik zit er niet zo mee om een grote positie in cash aan te houden, wachtend op een correctie. Mijn enige zorg is: hoe kun je het beste cash aanhouden? Doe je dat op een bankrekening of in een Amerikaanse staatsobligatie? Wat is veilig?”

Cash is king

Helaas vraagt Eric King hier niet op door, want het is juist deze vraag die zo moeilijk te beantwoorden is. We weten allemaal inmiddels dat spaartegoeden boven de €100.000 niet meer onder het garantiestelsel vallen en dat ook achtergestelde leningen niet veilig zijn als een bank omvalt. Het is om die reden dat er nog steeds een gigantische markt is voor staatsobligaties. De kans dat een overheid haar belofte niet nakomt is nog een stuk kleiner dan de kans dat een bank omvalt. Bovendien is de obligatiemarkt heel erg groot, waardoor de liquiditeit veel beter is.

De voordelen van liquiditeit van cash moeten afgewogen worden tegen die hele kleine kans dat de waarde van de valuta zelf in twijfel wordt getrokken. Voor die kleine kans heeft ook Marc Faber wat fysiek goud in zijn portefeuille.

Marc Faber houdt liever wat meer cash aan

Marc Faber houdt liever wat meer cash aan

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Marc Faber gaat voor cash

  • Voor een Amerikaan is een staatsobligatie de meest veilige belegging. Dit komt omdat America zelf een printing-press heeft en bijgevolg nooit kan ‘defaulten’. Intreststijgingen kunnen eventueel een invloed hebben, maar die worden volledig bepaald door de Fed en zullen nog lang (for ever?) laag blijven.

    In Europa is dit niet het geval (landen hebben hun printing-press afgegeven) en kunnen staatsobligaties wel ‘defaulten’ (Griekenland). Hier is Cash dus King.

    Vreemde valuta geven echter een wisselkoers risico.

    Let wel op : ‘uw geld op de bank’ is geen cash. De bank heeft enkel de verplichting om uw ‘cijfers op uw rekening’ om te zetten in cash (=base money). Bank weg is dus ook geld weg. (boven 100.000 euro?)

    We zijn stilaan naar een situatie aan het gaan (oa door QE) waar een gigantische hoeveelheid geld bij de banken geparkeerd staat ‘zonder opbrengst’.

    Er bestaat dus inderdaad een kleine kans dat … men zich begint af te vragen WAAROM men eigenlijk ‘currencies’ spaart.

    Remember gold is for savings and fiat currency is for transactions.

    Beantwoorden
  • @Anoniem: Hier kan ik geen woord meer aan toevoegen, dit is precies zoals het nu is. Je geld als claim bij de bank. Geen bezit.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *