Miljardairs parkeren $1,7 biljoen in cash

Miljardairs vluchten in cash vanwege toegenomen economische en politieke risico’s, zo blijkt uit de nieuwe Billionaire Census van onderzoeksbureau Wealth-X. Uit het onderzoek blijkt dat de superrijken een recordbedrag van $1,7 biljoen in cash aanhouden, geld dat langs de zijlijn geparkeerd staat in langlopende en kortlopende staatsobligaties. Volgens het onderzoeksbureau, dat gegevens van bijna 2.500 miljardairs verzamelde, is dat het hoogste bedrag sinds het begin van deze metingen in 2010.

Vermogende mensen willen door alle economische en politieke onzekerheden minder blootstelling hebben aan de aandelenmarkt. Het vooruitzicht van de Amerikaanse verkiezingen en belangrijke verkiezingen in Europa brengt politieke onzekerheid met zich mee, waardoor miljardairs de voorkeur geven aan cash. Ook is het mogelijk dat ze de aandelenmarkt momenteel niet aantrekkelijk gewaardeerd vinden en dat ze daarom wat meer geld achter de hand willen houden. “Zodra de waarderingen van aandelen terugkeren naar een meer aantrekkelijk niveau verwachten wij dat het geld opnieuw belegd zal worden”, zo schrijft Wealth-X in haar rapport.

De vlucht naar ‘veilige’ staatsobligaties gaat gepaard met een daling van de rente. Driekwart van de staatsobligaties levert al minder dan een procent rendement op en wereldwijd staat de rente zelfs op een historisch dieptepunt. Daaruit kunnen we concluderen dat er meer dan genoeg geld beschikbaar is, maar dat een steeds groter deel wordt opgepot in veilige havens.

dollars-pixabay

Miljardairs parkeren vermogen langs de zijlijn

Miljardairs zien vermogen groeien

Miljardairs zagen hun vermogen het afgelopen jaar met 5,4% toenemen tot $7,7 biljoen. Dat percentage is twee keer zo groot als de groei van de wereldeconomie, wat suggereert dat de vermogensongelijkheid vorig jaar verder is toegenomen. Europa telt met 806 het grootste aantal superrijken, maar de meeste groei zit zoals verwacht in Azië. Daar steeg het aantal miljardairs vorig jaar met 15% naar 645. In Noord-Amerika groeide het aantal superrijken met ongeveer drie procent naar 628.

Opvallend is dat het aantal superrijken werkzaam bij banken en financiële instellingen daalt, terwijl het aantal dat rijk geworden is door een multinational of door een technologiebedrijf juist sterk is toegenomen. Desondanks vertegenwoordigt de financiële sector nog steeds het grootste aantal miljardairs.

miljardairs-wereldwijd

Waar zit het grote geld? (Bron: Billionaire Census)

miljardairs-piramide

Piramide van de superrijken (Bron: Billionaire Census)

miljardairs-regionaal

Superrijken per regio (Bron: Billionaire Census)

hollandgold-logo

Deze bijdrage wordt u aangeboden door Hollandgold

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *