Nieuwe consolidatieslag in de goudmijnsector?

Na een aantal zware jaren lijkt er eindelijk weer beweging te zitten in de goudmijnsector. In september vorig jaar werd Randgold overgenomen door Barrick Gold en begin dit jaar besloot Newmont haar concurrent Goldcorp in te lijven. De grootste mijnbouwbedrijven consolideren hun krachten, terwijl de goudprijs de afgelopen maanden profiteerde van een negatief sentiment op de aandelenmarkt.

De stijging van de goudprijs en een tweede grote overname in de goudmijnsector laten zien dat het edelmetaal opnieuw in de belangstelling staat. Beleggers zoeken een veilige haven en zoeken hun toevlucht in goud. Daardoor stijgt de prijs van het edelmetaal en neemt ook de belangstelling voor de goudmijnsector toe. Een hogere goudprijs betekent immers een betere winstmarge en in potentie meer winst voor goudmijnen.

Consolidatie in de goudmijnsector

Het kan toeval zijn dat er in korte tijd twee grote overnames plaatsvinden in de goudmijnsector, maar sommige analisten denken dat meer overnames zullen volgen. Grote mijnbouwbedrijven die hun kosten onder controle hebben gebracht kunnen momenteel profiteren van de relatief lage waardering van goudmijnaandelen.

Analisten kijken dan ook extra aandachtig naar andere grote producenten in de goudmijnsector, zoals AngloGold Ashanti, Newcrest en Kinross. Deze drie bedrijven, die de top vijf van grootste producenten compleet maken, zullen de komende tijd wellicht ook overnames gaan doen.

Consolidatie in de goudmijnsector (Bron: Bloomberg)

Meer overnames te verwachten?

Ook is het mogelijk dat er na samenvoeging van de grootste bedrijven een aantal goudmijnen in de verkoop gaan. Volgens David Garofalo van Goldcorp biedt dat kansen voor andere mijnbouwbedrijven om hun portefeuille uit te breiden. In een interview met Bloomberg zei hij daar het volgende over.

“Iemand moet deze goudmijnen kopen, dus er gaat zeker weten meer consolidatie van die mijnen plaatsvinden. Zowel Barrick als Newmont-Goldcorp vertegenwoordigen slechts zes tot zeven procent van het wereldwijde aanbod van goudmijnen, dus het is nog steeds een zeer gefragmenteerde industrie. Ik denk dat beleggers terecht vragen om meer consolidatie.”

Het Zuid-Afrikaanse AngloGold Ashanti overweegt een beursnotering in Londen of Canada. Op deze beurzen kan het bedrijf makkelijker nieuwe aandelen uitbrengen, waardoor het makkelijker wordt om overnames te doen. Het Australische Newcrest Mining is al meerdere keren aangewezen als mogelijk doelwit voor een overname. Dit mijnbouwbedrijf is vooral actief in Australië en Zuid-Oost Azië. Ook Kinross Gold en Iamgold worden door Bloomberg genoemd als potentiële overnamekandidaten.

Goudmijnsector onder druk

De goudmijnsector staat al jaren onder druk. In de hoogtijdagen zijn er veel investeringen gedaan op basis van een veel hogere goudprijs. Mijnbouwbedrijven moesten daardoor verschillende projecten schrappen, reorganisaties doorvoeren en voor miljarden dollars aan bezittingen afwaarderen. En hoewel de goudprijs de afgelopen maanden weer wat is gestegen staat deze nog lang niet op het niveau van voor 2013.

Kijken we naar de ontwikkeling van de goudmijnsector ten opzichte van de goudprijs, dan zien we dat de aandelen van goudmijnen het beduidend slechter hebben gedaan dan het edelmetaal zelf. Sinds het begin van 2017 is de goudprijs bijna verdubbeld, terwijl de grootste index van goudmijnaandelen bijna in waarde halveerde. Onderstaande grafiek laat zien dat goudmijnaandelen in een opwaartse trend naar verhouding veel sneller in waarde kunnen stijgen dan het edelmetaal zelf, maar dat ze in een neerwaartse beweging ook veel meer waarde verliezen.

Per saldo leverde een belegging in fysiek goud meer rendement op dan een portefeuille van de meest bekende goudmijnaandelen. Dat neemt overigens niet weg dat goudmijnaandelen voor speculatieve beleggers erg interessant kunnen zijn. Zo konden beleggers veel geld verdienen met de rally in goudmijnaandelen tussen 2008 en 2011 en in de eerste helft van 2016.

Goudprijs versus goudmijnaandelen

Dit artikel verscheen eerder op Goudstandaard




Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *