Nieuwe inflatie berekening in de VS

Met ingang van dit jaar gaat de Amerikaanse overheid de inflatie op een andere manier berekenen. In de nieuwe rekenmethode krijgen de prijzen van goederen een minder zware weging en wordt er meer gewicht toegekend aan dienstverlening. In een economie die gedomineerd wordt door dienstverlenende activiteiten moet er blijkbaar op een andere manier naar inflatie gekeken worden. Voortaan worden ook de prijzen van gezondheidszorg, financieel advies, kinderopvang, transport en bezorgdiensten meegenomen in de nieuwe ‘Producer Price Index’ (PPI).

De nieuwe PPI zal ook rekening houden met export, de uitgaven van de overheid en met de kosten van woningbouw, zo schrijft Marketwatch. Onder de oude rekenmethode keken investeerders en economen vaak naar de kerninflatie, het cijfer waarin de prijsontwikkeling van voedsel en brandstof buiten beschouwing wordt gelaten. Dit cijfer is minder volatiel en zou om die reden beter in staat zijn de trend weer te geven. Critici stellen dat de kerninflatie juist de belangrijkste component weglaat, omdat voedsel en brandstof de meest essentiële uitgaven zijn van ieder huishouden.


In het nieuwe inflatiecijfer veranderen ook de begrippen inflatie en kerninflatie. Zo wordt het inflatiecijfer vervangen door twee varianten van de ‘producer price index for final demand’, waarvan één voor goederen en één toegespitst op diensten. De kerninflatie zal voortaan door het leven gaan als de ‘final demand less food, energy and trade’. In dit document worden alle details van de nieuwe inflatiecijfers uit de doeken gedaan.

PPI versus CPI

Het PPI cijfer heeft betrekking op de producentenprijzen en moet dus niet verward worden met de Consumer Price Index, ook wel de CPI genoemd. Waar de CPI de prijsverandering meet vanuit het oogpunt van de consument neemt het PPI cijfer de producent als referentiepunt. Deze cijfers kunnen met elkaar in de pas lopen, maar het BLS merkt op dat er ook periodes zijn waarin de PPI en de CPI uit elkaar lopen. Zo worden de kosten voor huur, dienstverlening en belastingen wel meegenomen in de CPI, maar niet in de PPI.

Nieuwe PPI berekening is opgesplitst in goederen en diensten

Nieuwe PPI berekening is opgesplitst in goederen en diensten (Afbeelding via Marketwatch)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Nieuwe inflatie berekening in de VS

  • Ach, boekhoudkundig kun je alle rekenmethodes zo aanpassen dat alles hallelujah is. Maar in real gaat alles gewoon slechter. De inflatie ligt dichter bij de 9% dan de 1,5%. De groeiberekening wordt aangepast zodat we plots een geweldige groei laten zien.

    Alles maar dan ook alles wordt door regeringen en Centrale Banken gemanipuleerd en de media liegt vrolijk mee want die is tenslotte in handen van diezelfde boeven.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo