Nikkei 225 nog steeds goedkoop in goud

De Japanse Nikkei index bereikte deze week het hoogste niveau in zeven jaar. Sinds de aankondiging van de Japanse centrale bank dat er nog wat meer monetaire stimulering bij komt heeft de beurs werkelijk vleugels gekregen. Stond de index een maand geleden nog op iets meer dan 14.500 punten, afgelopen vrijdag sloot de index van 225 grote Japanse bedrijven net onder de 17.500. Dat is een winst van meer dan 20%!

Maar hoe moeten we de spectaculaire rally van de afgelopen maand plaatsen? De waarde van Japanse yen ging toch ook onderuit? De Japanse munt verzwakte in dezelfde periode met 9,5% tegenover de dollar, wat betekent dat er van dat rendement nog maar de helft overblijft voor beleggers die hun winst meten in Amerikaanse dollars. Ongeveer de helft van de koersstijging is dus te verklaren door het verzwakken van de yen.

Nikkei versus goud

Vergelijken we het 7-jaars record van de Nikkei met de ontwikkeling van de goudprijs, dan zien we dat de beurs in Japan de laatste jaren wat is achtergebleven bij goud. Tussen 2009 en 2013 ging de Japanse aandelenmarkt nergens heen, terwijl de goudprijs in yen bijna verdubbelde.

In termen van goud is de Nikkei nog steeds relatief gunstig geprijsd, zoals ook de tweede grafiek goed laat zien. Op het hoogtepunt was de Japanse beurs in punten vergelijkbaar met als 0,7 troy ounce goud in Japanse yen. Met de rally van de laatste maand inbegrepen staat de beurs niet veel hoger dan 0,1 troy ounce goud.

nikkei-and-goldprice-2014

Nikkei 225 en de goudprijs in yen

nikkei-in-gold-2014

Nikkei 225 in troy ounce goud

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Nikkei 225 nog steeds goedkoop in goud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo