Rusland weet ondanks de Westerse economische sancties steeds meer aardgas naar Europa te exporteren. Zo haalde Gazprom vorig jaar voor het eerst in de geschiedenis een marktaandeel van 40% op de Europese gasmarkt. De verwachting is dat dat aandeel in de toekomst verder zal toenemen door de aanleg van de Nord Stream 2.
Ondanks nieuwe Amerikaanse sancties tegen energiebedrijven die zaken doen met Rusland en Europese regels die de afhankelijkheid van Russisch gas moeten verkleinen is de realiteit dat Europese landen steeds meer aardgas uit het oosten importeren. Bijna alle landen in Europa kochten het afgelopen jaar meer gas van Gazprom, omdat de Europese productie daalt en de vraag naar deze vorm van energie juist toeneemt.
Nord Stream 2
Om aan de groeiende behoefte aan aardgas te voorzien bouwt Rusland samen met een aantal Europese energiebedrijven aan een tweede pijpleiding door de Oostzee, waarmee de totale transportcapaciteit van deze verbinding verdubbelt van 55 naar 110 miljard kubieke meter aardgas op jaarbasis. Als de bouw van deze tweede pijpleiding voorspoedig verloopt kan deze vanaf 2019 in gebruik worden genomen.
De bestaande Nord Stream pijpleiding zit met 53,4 miljard kubieke meter al bijna tegen de maximale capaciteit aan. Dat verklaart ook waarom de Europese investeringspartners van Gazprom (Shell, Engie, OMV, Uniper en Wintershall) vaart zetten achter dit nieuwe energieproject.
Route Nord Stream 2 pijpleiding (Bron: Gazprom)
Rusland verovert Europese gasmarkt
De Europese Commissie en bepaalde Europese landen hebben de afgelopen jaren kritiek geuit op de aanleg van een tweede Nord Stream pijpleiding. Een van de bezwaren is dat Europa door dit project nog afhankelijker wordt van aardgas uit Rusland, terwijl anderen vrezen dat Rusland de aanvoer van aardgas via Oekraïne zal afbouwen zodra de Nord Stream 2 gereed is. En dat betekent dat Oekraïne inkomsten voor de doorvoer van aardgas richting andere landen zal mislopen.
Toch lijken de economische belangen van de grootste Europese economieën het te winnen van de strategische belangen, want als het aan Frankrijk en Duitsland ligt wordt deze nieuwe pijpleiding uitgezonderd van bepaalde Europese regels die voorschrijven dat alle aanvoerroutes onder Europees toezicht vallen.
Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines
4 gedachten over “Nord Stream 2: Game changer voor Europa?”
Test, even kijken of dit hier blijft staan.
Reactie blijven staan zo lang deze niet in strijd zijn met onze algemene voorwaarden. Als de reacties niet geladen worden kan het helpen om de pagina te verversen of een hard refresh te doen met Ctrl + F5.
Na alles wat er de laatste weken van te lezen was is naar mijn mening iets wel heel duidelijk geworden.
Het interesseert Rusland geen moer of Nordstream 2 en zelfs 3 word genoemd er komt of niet.
Daarbij komt zeer waarschijnlijk een nieuw oorlog binnen Oekraïne die zal escaleren naar dat Rusland even op Syrië wijze ze even een lesje leert in moderne oorlogvoering.
Rusland heeft zijn olie en gas handel dusdanig naar Azië verlegt dat het nu de EU als volger laat handelen.
Las zonet dat er weer nieuwe sancties van VS naar Rusland komen, Oekraïne word als oorzaak genoemd maar dat is natuurlijk lariekoek mede omdat VS ook bij Rusland zijn beklag doet dat Amerikaanse bedrijven belemmerd worden in hun handel met Rusland door Rusland.
En wie handeld er dan uit Zwakte volgens mij de VS.
De politieke chaos is daar dermate groot aan het worden dat ik niet verbaast zal zijn als VS voor einde dit jaar van hun sokkel lazeren.
Rusland laat zich niet te afhankelijk maken van Europa, maar heeft wel degelijk belangstelling voor meer economische samenwerking. Dat ze ook met andere delen van de wereld zaken doen is dan ook goed te begrijpen.
Mijn inschatting is dat wij in Europa Rusland harder nodig heeft dan omgekeerd. Rusland heeft genoeg grondstoffen en weet zich ook op technologisch vlak te ontwikkelen, terwijl wij in Europa nog steeds erg afhankelijk zijn van olie en gas uit Rusland.
Het is mij dan ook een raadsel waarom Europese landen achter de agenda van Washington aan blijven lopen door de sancties te verlengen. Ondertussen bouwt een bedrijf als Mercedes gewoon een nieuwe autofabriek in Rusland.
https://www.youtube.com/watch?v=rcp2skaWPXE