Omloopsnelheid geld neemt weer toe?

Sinds het uitbreken van de financiële crisis heeft de Federal Reserve honderden miljarden dollars in de economie gepompt om een ineenstorting van het financiële systeem te voorkomen. Toch leverde het nauwelijks inflatie op, omdat maar een klein gedeelte van die toegenomen geldhoeveelheid in de reële economie terechtkwam. Het meeste geld bleef op de balans van de Federal Reserve, omdat banken hun staatsobligaties en hypotheekleningen konden ruilen voor risicovrije dollartegoeden bij de centrale bank. Daardoor daalde de omloopsnelheid van het geld.

Daar zou wel eens verandering in kunnen komen, want de laatste cijfers van de Federal Reserve laten zien dat de omloopsnelheid van het geld niet meer verder daalt. En dat baart beleggers zorgen, want met het nieuwe fiscale stimuleringsprogramma van Trump zou de inflatie de komende jaren wel eens verder kunnen aanwakkeren. Voor dat gevaar waarschuwt men al langer, maar nu de economie weer groeit en de consumentenbestedingen toenemen wordt ook het inflatiescenario waarschijnlijker.

Uit de laatste peiling van Bank of America Merrill Lynch blijkt dat beleggers een stijgende rente inmiddels als een grotere bedreiging voor de financiële stabiliteit zien dan geopolitieke risico’s. Dat is opmerkelijk, als je bedenkt dat ook de geopolitieke spanningen in de wereld toenemen. Verklaart dit waarom de Amerikaanse 10-jaars rente de laatste weken opeens zo hard gestegen is?

Omloopsnelheid geld neemt weer toe in de Verenigde Staten (Bron: St. Louis Fed)

Beleggers maken zich momenteel het meeste zorgen over de stijgende rente (BofA Merill Lynch)

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

3 gedachten over “Omloopsnelheid geld neemt weer toe?

  • Ik vraag elke keer af?, waar komen de toegenomen Consumentenbestedingen vandaan.
    Omdat elders reeds maanden vermeld word dat het aantal consumenten (werkvloer)afneemt door automatisering ed.
    En je ziet ook niet anders zowel op beeld als geschreven dat het in de westerse wereld steeds beroerder gaat.

    Beantwoorden
    • Fan van Mises

      Wat ik denk is dat vele mensen de afgelopen jaren geld hebben opgepot. Nu gaat men, door het aanhoudend halleluja roepen van de politiek, eindelijk de spaarpotten leeg kiepen. De vraag is of die spaarpotten weer redelijk gevuld kunnen worden. Zo nee, dan zal het snel over zijn met deze opleving.
      Von Mises heeft het in zijn theorieën over de “catastrofehausse”. Dat is een opleving na een flinke economische tik. Vrijwel iedereen is dan euforisch en roept dat het nooit meer mis kan gaan. Met die hoera stemming komt dan de overmoed, gevolgd door de echt grote klapper naar beneden. Die is mogelijk, omdat het fundament niet is verstevigd en het vet op de botten is opgebruikt. Dat is wat de geschiedenis hem leerde en welke les hij doorgaf.
      Ik zie vele aanwijzingen dat we nu in zo’n situatie zitten. Maar of dat ook echt zo is, weet je helaas pas nadat het heeft plaatsgevonden.
      Het enige wat je kan doen is je tegen zo’n mogelijk voorval wapenen. Hoe, dat hangt af van je middelen en wat je persoonlijk belangrijk vind.
      De ene koopt goud, de andere gaat preppen, de derde doet allebei. De massa doet niets. Dat is wat de catastrofehausse ook mogelijk maakt.

      Ik denk altijd aan de uitdrukking: “je kunt geen verzekering krijgen als je huis al in brand staat.” Dus een beetje voorbereiding (reserves achter de hand houden) is niet onverstandig.

      Beantwoorden
      • Weet u waarom het komt dat de pensioenen maar niet verhoogd worden?.
        Kunt u zich herinneren dat Nederland de grootste investeerder in de states was in totaal tot 2007 2300 miljard en ja toen kwam de Amerikaanse bankencrisis resultaat 2300 miljard foetsie.
        Wel geld van de aristocratie van Nederland.
        En wie mag dit ophoesten niet zij maar jij en ik uiteraard.
        En dat word gedaan via het rendement van de pensioenfondsen.
        In 2008 was er 1400 miljard in kas nu 2018 zou er volgens diverse berekeningen 2500 miljard moeten zijn.
        Want 1400 miljard en rendement 8% minus kosten(betalingen pensioen) moet het nu minimaal 2500 miljard zijn.
        En dat is er niet.

        Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *