Ook Litouwen gaat euro invoeren

Hoewel de meningen over de euro sterk verdeeld zijn willen steeds meer landen zich bij de muntunie voegen. Begin dit jaar introduceerde Letland als achttiende land de euro en vandaag geven de EU lidstaten in Brussel ook aan Litouwen groen licht om de munt in te voeren. Met de invoering van de euro wordt Litouwen het 19e land dat de Europese munteenheid omarmd en haar monetaire soevereiniteit opgegeven. Per ingang van 1 januari 2015 wordt de munt ingevoerd, waarmee alle Baltische staten over zijn op de euro. Estland maakte al in 2011 de overstap, vlak voordat de eerste grote problemen binnen de muntunie zichtbaar werden met de begrotingsperikelen in Griekenland.

De invoering van de euro is een besluit dat niet alleen economisch ingegeven wordt. Het is evident dat het wegvallen van wisselkoersen voordelen met zich meebrengt voor burgers en bedrijven in Litouwen. Maar tegelijkertijd brengt de euro ook een vorm van stabiliteit. De Poolse minister Radoslaw Sikorski van Buitenlandse Zaken zei daar eerder dit jaar het volgende over:

“Een mogelijk besluit om de euro te introduceren is niet alleen van economisch en financieel, maar ook van politiek belang. De Eurozone is gebaseerd op het principe van ‘een voor allen, allen voor een’, omdat serieuze bedreigingen gericht aan één staat dan ook automatisch een verandering betekenen voor alle lidstaten.”

Landen in Oost-Europa zien toekomst in de euro en laten dat zien door hun monetaire soevereiniteit op te geven. De Poolse minister van Buitenlandse Zaken is van mening dat ook zijn land zich zo spoedig mogelijk bij de Eurozone moet aansluiten. De eerste gesprekken daarover zullen naar verwachting volgend jaar gevoerd worden.

Rusland

De dynamiek van de euro wordt nog interessanter als je bedenkt dat ook Rusland positief staat tegenover het gebruik van de euro. Medvedev verklaarde in november 2012 dat zijn land de euro zal verwelkomen als nieuwe wereldhandelsmunt. Naar aanleiding van de Amerikaanse sancties besloot Gazprom de overstap te maken van dollars naar euro’s, een uitermate significante ontwikkeling in geopolitiek en economisch opzicht. Niet alleen Rusland staat positief tegenover het gebruik van de euro, maar ook de afnemers van Gazprom in Azië.

Het besef groeit dat de euro als transitiemunt kan functioneren naar een nieuw monetair systeem, een munt die tijdelijk de rol van de dollar kan overnemen in de wereldhandel. De euro wordt al door meer dan 300 miljoen mensen dagelijks gebruikt en wint ook buiten de Eurozone aan populariteit. Ook hebben de landen van het Eurosysteem gezamenlijk een grote goudvoorraad van meer dan 10.000 ton achter de hand als vertrouwensanker.

Litouwen voert begin volgend jaar de euro in

Litouwen voert begin volgend jaar de euro in

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

3 gedachten over “Ook Litouwen gaat euro invoeren

  • Litouwen betaalt praktisch gezien al met de euro. Die litas van ze is al sinds 2002 aan de euro gekoppeld. En eenmaal aan de euro gekoppeld, is altijd aan de euro gekoppeld. Logisch gevolg dus dat de euro nu ook officieel wordt ingevoerd.

    Maar bij Polen is dat heel anders.. wat zegt die gare Pool Sikorski? Zo spoedig mogelijk aansluiten? Wat een vuile landverrader.

    Dat zal een ramp zijn voor de Poolse bevolking. De Poolse zloty is niet aan de euro gekoppeld, waardoor het land devaluaties en revaluaties kunnen uitvoeren wanneer ze willen.

    DOOR DE POOLSE MONETAIRE SOEVEREINITEIT KENDE POLEN GEEN 2008-2009 CRISIS, aangezien ze hun munt gedevalueerd hadden naar 4,50 zloty per euro waardoor de export werd opgedreven en de import verminderd. Terwijl heel Europa kromp, bleef Polen doorgroeien.

    Laten we hopen dat Litouwen de laatste staat is die de euro wordt ingeloodst. Als een reus als Polen in de eurozone stapt wordt de eurozone te groot en onhoudbaar.

    Laten we hopen dat geen enkel land de titel “het 20ste land van de eurozone” op zich wil gaan nemen.

    Beantwoorden
    • Het probleem met devaluaties is dat ze een negatief effect hebben op omliggende landen. Het nodigt wederzijds uit hetzelfde te doen. Ik begrijp heel goed dat het strakke monetaire beleid van de ECB de crisis in Spanje, Portugal en Griekenland verergerd heeft.. Maar het alternatief zonder muntunie was geweest dat ieder land zijn munt gedevalueerd had, waaruit een handelsoorlog kan volgen. De jaren dertig van de vorige eeuw werd er ook volop gedevalueerd en dat was niet bepaald een gunstige periode.

      Beantwoorden
  • Frank Knopers… wij worden binnen een paar jaar juist in het noorden van Europa meegezogen met de ellende die zich in het zuiden afspeelt. In Spanje heerst er deflatie, in Griekenland ook, als we de recente daling van de olieprijs niet meerekenen zitten we ook rond de 0,3 % dus zal het dit jaar nog onder de 0 gaan.

    Zonder de euro hadden de Spanjaarden en Portugezen hun munt gedevalueerd, en zou alles in Spanje en Portugal een stuk goedkoper zijn voor ons, wat een flinke impuls geeft aan de export – waardoor er meer buitenlandse investeringen plaatsvinden – waardoor er weer meer wordt verkocht – en de cirkel is rond.

    Nu blijven de zuiderlingen doormodderen, en omdat de monetaire soevereiniteit van landen als Nederland, Duitsland en Belgie ook allang is opgegeven, ZULLEN WIJ BLIJVEND MOETEN DOKKEN VOOR ZUID-EUROPA. Ooit gehoord van EFSF? En wat als een land besluit om uit de euro te gaan?

    Griekenland gaat echt niet uit de euro, het is pure bangmakerij nu in de media, ook als Syriza de verkiezingen van 25 januari wint zullen ze ECHT NIET uit de euro gaan. Dat wil Syriza ook niet. Er zullen hoogstens wat schulden worden weggestreept, en dat zullen uiteraard de schulden zijn aan de overheden (aan de burger!). De banken krijgen gewoon hun geld. Compleet onzinnig om te denken dat de Grieken eruit gaan. Griekenland als eurozone-verlater kunnen we wel vergeten, absoluut zeker.

    Maar FRANKRIJK is een ander verhaal! Als madame Le Pen in 2017 aan de macht komt, en zij niet alleen bluft maar ook echt doorzet (en dus de grenzen dichtgooit en de euro eruit), dan pas wordt het gevaarlijk voor de euro! De opiniepeilingen zeggen dat Le Pen nu zal winnen, maar in 2017 zullen de Fransen gigantisch worden bang gemaakt (door de spreekbuis van de gevestigde orde: de media!) wat de gevolgen wel niet zullen zijn als Le Pen wint. En de goedgelovige burger, ook in Frankrijk, trapt daar in. De kans dat Le Pen na 2 rondes als president wordt gekozen (ronde 1 zal ze waarschijnlijk wel winnen) is heel erg klein.

    Niks aan de hand dus, tot 2017 is de kans 100 % dat de euro in zijn huidige vorm blijft, en tijdens de Franse verkiezingen in april 2017 is die kans wat kleiner, maar de plannen van Le Pen (o.a. uit de euro, grenscontroles herinvoeren) komen er, ook al ZAL zij winnen, niet door.

    Laat je niet bang maken.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo