Het is volgens de Verenigde Arabische Emiraten (V.A.E.) niet langer aan de OPEC-landen om te bepalen wat de olieprijs moet zijn, zo meldt Gulfnews. In plaats van een prijs vast te leggen moet de olieprijs voortaan bepaald worden door de vraag- en aanbod fundamenten van de markt, zo verklaarde Mubarak Al Ketbi van het staatsbedrijf Abu Dhabi National Oil Co (ADNOC) tegenover de pers. “Zoals ik het zie dicteert de markt de olieprijs en zal de prijs gedreven worden door vraag en aanbod. De marginale olievelden zullen dan de juiste prijs bepalen. OPEC is geen prijszetter, dat is de markt”, zo verklaarde Ketbi tijdens het Platts Middle East Crude Oil topoverleg in Dubai naar aanleiding van de vraag of de V.A.E. een bepaalde olieprijs in gedachten had.
De olieprijs is sinds juni met meer dan 40% gedaald en dinsdag zakte de prijs voor een vat Brent olie met levering in januari 2015 naar een dieptepunt van $65,33. Dat is het laagste niveau sinds september 2009. Onlangs besloten de olieproducerende landen dat ze hun productie niet terug zullen verlagen om de prijs te ondersteunen. Tijdens het laatste topoverleg van de G20 maakten Rusland en Saoedi-Arabië, twee belangrijke olieproducerende landen, al bekend dat ze olie en gas niet als politiek instrument zullen gebruiken. Dat betekent in de praktijk dat ze niet zullen proberen de prijs kunstmatig hoog te houden.
OPEC verliest aan macht
De OPEC verliest de laatste jaren aan marktaandeel door een toename van de olieproductie in de VS, Rusland en in andere landen die niet bij de OPEC zijn aangesloten. In 2013 was een minderheid van 43,4% van het wereldwijde aanbod van olie afkomstig uit de OPEC-landen. Doordat hun marktaandeel niet meer zo groot is als in het verleden is het voor OPEC-landen financieel niet interessant om de productie terug te schroeven. Ze kunnen de oliekraan wel verder terugschroeven, maar als olieproducerende landen buiten de OPEC daar niet aan meewerken wordt het beoogde effect alsnog niet bereikt. Maar ook binnen de OPEC staan de neuzen niet allemaal dezelfde kant op. Irak wilde de olieproductie graag terugbrengen om de prijs te ondersteunen, maar kreeg geen steun voor dit voorstel.
De Iraanse Minister van Olie waarschuwde voor een scheuring binnen de OPEC. Door de verdeeldheid tussen de olieproducerende landen kan de prijs verder dalen. “Elke verstoring van de solidariteit binnen de OPEC of een prijzenoorlog zal leiden tot een enorme prijsdaling”, zo verklaarde een afgevaardigde van het ministerie. Daardoor kan de olieprijs zelfs dalen tot $40 per vat. Iran en Venezuela willen dat andere landen de olieproductie terugschroeven om de prijs hoog te houden.
Volgens experts uit verschillende olieproducerende landen zal de olieprijs de komende zes tot zeven maanden waarschijnlijk rond het huidige prijsniveau van $65 tot $70 per vat blijven schommelen.
“Olieprijs moet worden overgelaten aan de markt”