Panama Papers: Grootste lek sinds Wikileaks?

De Panama Papers onthullen hoe een groot aantal vermogende politici, criminelen, beroemdheden en topsporters brievenbusmaatschappijen en belastingparadijzen gebruiken om geldstromen voor het publiek en voor de belastingdienst verborgen te houden. Het gaat dan bijvoorbeeld om wapenleveranties, drugshandel, omkoping, financiële fraude en belastingontduiking.

Men spreekt van 140 politici uit meer dan 50 landen die via in totaal 21 verschillende belastingparadijzen vermogen verborgen hielden of schimmige transacties deden, waaronder handlangers van Poetin, president Poroshenko van Oekraïne en de IJslandse premier Gunnlaugsson.

De volledige lijst van namen laat zien dat er politici van over de hele wereld voorkomen in het dossier van de Panama Papers. Het zou gaan om tenminste twaalf (oud)presidenten, 132 (voornamlige) politici en bestuurders en 29 miljardairs uit de Forbes 500 lijst. Ook zouden er in totaal meer dan 500 verschillende banken hebben meegewerkt aan het wegsluizen van miljarden en het faciliteren van dubieuze transacties.

Mossack Fonseca

Een jaar geleden kreeg de Suddeutsche Zeitung via een anonieme bron toegang tot de administratie van Mossack Fonseca, een dienstverlener uit Panama die wereldwijd juridisch advies en trustdiensten aanbiedt aan vermogende mensen. Het bedrijf heeft meer dan 500 mensen in dienst, die verspreid over meer dan dertig landen werken.

Het bedrijf staat bekend als een van de vijf grootste ‘registered agents’, bedrijven die een vergunning hebben om op verzoek vennootschappen op te richten in verschillende belastingparadijzen. Banken en vermogensbeheerders kunnen een adviesbureau als Mossack Fonseca inschakelen om voor hun klanten een bedrijf op te zetten in een belastingparadijs. En dat gebeurde massaal, want sinds de oprichting heeft Mossack Fonseca ongeveer 214.000 bedrijfjes opgericht.

Internationaal onderzoek

Het lek heeft een omvang van 2,6 Terabyte en bevat in totaal 11,5 miljoen documenten, bestaande uit e-mails, databasebestanden, pdf’s, afbeeldingen, ingescande documenten en tekstdocumenten. Om al deze data inzichtelijk te maken gebruikte de Suddeutsche Zeitung een speciaal programma genaamd Nuix. Dit programma kan met geavanceerde tekstherkenning zoeken in alle bestanden, inclusief ingescande documenten als kopieën van paspoorten en getekende contracten.

_modules_6_image_url

 

De Panama Papers bestaan uit miljoenen e-mails, tekstbestanden en documenten van Mossack Fonseca (Via http://panamapapers.sueddeutsche.de/)

Vanwege de omvang van de database besloot de Suddeutsche Zeitung samen te werken met het International Consortium voor Onderzoeksjournalistiek (ICIJ). Dit consortium coördineerde in het verleden ook de Offshore Leaks, Lux Leaks en de Swiss Leaks. In totaal hebben ongeveer 400 journalisten van meer dan honderd mediabedrijven uit meer dan tachtig verschillende landen meegewerkt aan het onderzoek. Ook twee Nederlandse kranten leverden een bijdrage aan dit grote project, namelijk Trouw en het Financieel Dagblad. Zij publiceren de komende dagen artikelen op de website www.panamapapers.nl.

Lees ook:

panamapapers

Panama Papers onthullen financiële misdaden en fraude

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *