De rente op Duitse staatsleningen met een looptijd van tien jaar is voor het eerst sinds 2016 weer onder nul gezakt. De rente zat de laatste maanden al in een dalende trend, die werd aangewakkerd door sombere vooruitzichten over de wereldeconomie.
Duitse staatsleningen profiteren van een vlucht naar veilige havens, nu de economische groei afzwakt en centrale banken hun beleid aanpassen. Een dalende rente betekent dat beleggers bereid zijn meer geld betalen om hun vermogen in staatsleningen te parkeren.
Het schuldpapier van Duitsland is in tijden van crisis erg populair. Het land heeft door de sterke economie en het degelijk begrotingsbeleid namelijk een reputatie opgebouwd als kredietwaardige tegenpartij. Dat de rente opnieuw onder nul zakt is een teken dat beleggers minder vertrouwen hebben in de economie.
Deze week maakte de Amerikaanse centrale bank bekend dat ze de rente dit jaar niet meer zal verhogen. Ook werd de snelheid waarmee de centrale bank schuldpapier van de balans haalt verlaagd. Deze beleidswijziging is een indicatie dat de wereldeconomie er toch minder goed voor staat dan eerder werd gedacht.
Autsch! Manufacturing activity has not bottomed out yet in eurozone, as new export orders continue to fall. Mfg activity in #Germany is falling to levels unseen since 2012. This is bad news for GDP & business investment, as firms are also less capacity-constrained, HSBC says. pic.twitter.com/sNT8MghiI8
— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) March 22, 2019
German manufacturing sinks deeper into contraction in March pushes the yield of German 10y government bonds to ZERO. https://t.co/6fvEMjcCVl pic.twitter.com/fA5XTGsZgw
— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) March 22, 2019
Dit artikel verscheen eerder op Goudstandaard