Roemenië wil goudvoorraad terughalen?

In navolging op een aantal andere Europese landen overweegt nu ook Roemenië haar goudvoorraad terug te halen naar eigen land. De leider van de grootste politieke partij, Liviu Dragnea, heeft namelijk een nieuwe wetsvoorstel ingediend dat de centrale bank verplicht 95% van de goudvoorraad in eigen land te bewaren.

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen moet de centrale bank ongeveer 61 ton goud terughalen uit Londen. Roemenië beschikt over een goudvoorraad van in totaal 103,7 ton, waarvan ongeveer 60% ligt opgeslagen bij de Bank of England. In vergelijking met omliggende landen beschikt het land over een substantiële goudvoorraad.

In het wetsvoorstel staat dat er in het huidige economische landschap geen reden is om zoveel goud in het buitenland aan te houden. Ook zouden er significante kosten mee gemoeid zijn om het bij de Bank of England op te slaan, terwijl het goud volgens Dragnea ook in eigen land bewaard kan worden.

Meer landen halen goudvoorraden terug

De afgelopen jaren hebben verschillende landen hun goudvoorraad teruggehaald naar eigen land. Duitsland en Nederland begonnen daar een paar jaar geleden al mee en later volgden ook Oostenrijk en Hongarije. Ook hebben sommige Europese landen edelmetaal aan hun reserves toegevoegd, zoals Hongarije en Polen.

Verschillende landen halen hun goudvoorraden terug vanwege toenemende economische en geopolitieke onzekerheid. Het edelmetaal wordt door centrale banken gezien als de meest veilige reserve, omdat het geen tegenpartij risico kent. Dat argument geldt overigens alleen wanneer het edelmetaal daadwerkelijk bij de eigen centrale bank wordt bewaard.

Dat de opslag van goud in een ander land niet vrij van risico is werd laatst nog duidelijk. Venezuela wilde een deel van haar voorraad terughalen uit Londen, maar de Bank of England weigerde het vrij te geven. Of dit incident voor Roemenië reden is om goud weg te halen, dat valt lastig te zeggen. Wel zien we een duidelijk trend van landen die hun goudreserves terughalen en uitbreiden. Daarmee leggen ze een solide fundament onder de goudmarkt.

Dit artikel verscheen eerder op Holland Gold




Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *