Rusland gaat een nieuwe gasleiding naar Turkije bouwen die doorgetrokken zal worden tot de grens met Griekenland, zo maakte Aleksey Miller van Gazprom bekend. De leiding heeft een capaciteit van 63 miljard kubieke meter gas per jaar, waarvan 14 miljard kubieke meter voor Turkije bestemd is. De rest kan gebruikt worden om verschillende Zuid-Europese landen van aardgas te voorzien. Turkije wordt na Duitsland de tweede grootste Europese afnemer van Russisch aardgas. Voor Turkije is de samenwerking interessant, omdat ze jaarlijks een vergoeding krijgt van Rusland voor het feit dat er een pijpleiding door hun land loopt. Bovendien krijgt Turkije met ingang van volgend jaar een korting van 6% op de gasprijs, die eventueel nog verder kan oplopen tot 15%.
De bouw van de pijpleiding is een Russisch initiatief, maar Gazprom is bereid samen te werken met Turkse bedrijven die in het project willen investeren. Er loopt al een pijpleiding van Rusland naar Turkije. Met de bouw van de nieuwe leiding kan Turkije meer gas afnemen en kan Rusland ook beter andere landen in de regio van energie voorzien.
South Stream
Aanvankelijk zou de South Stream pijpleiding deze taak op zich nemen, maar dat heeft de Europese Unie tegengehouden. De Europese Commissie wil niet dat het bedrijf dat de pijpleiding bouwt hetzelfde bedrijf is dat het aardgas gaat leveren. Ook ligt Bulgarije dwars, door Rusland geen toestemming te geven voor de bouw van de South Stream pijpleiding op hun land. Deze pijpleiding zit nu in de constructiefase waarin de Zwarte Zee overgestoken moet worden, maar er is nog geen goedkeuring van Bulgarije. “Honderden miljoenen dollars investeren in een pijpleiding die stopt waar de Bulgaarse wateren beginnen is gewoon absurd, ik hoop dat jullie dat begrijpen”, zo zei Poetin.
Over de houding van de EU zei Poetin het volgende:
“We zullen ons aardgas opnieuw toewijzen aan andere regio’s in de wereld, iets wat we proberen te bereiken middels de promotie en versnelde implementatie van nieuwe aardgasprojecten. We zullen andere markten promoten en Europa zal deze volumes niet krijgen, in elk geval niet van Rusland. Blijkbaar is het niet in overeenstemming is met de economische belangen van Europa en is het schadelijk voor de samenwerking. Maar dat is de keuze die onze Europese vrienden gemaakt hebben.”
Volgens Poetin handelt Bulgarije niet als een zelfstandige staat, omdat de bouw van de South Stream pijpleiding winstgevend zou zijn voor dit land. Het land zou volgens Poetin een schadevergoeding moeten vragen aan de Europese Commissie, omdat ze jaarlijkse €400 miljoen misloopt als de South Stream pijpleiding er niet komt. Deze pijpleiding zou via de Krim en de Zwarte Zee naar Bulgarije moeten lopen en van daaruit zijn weg vervolgen via Servië, Hongarije en Slovenië tot aan Oostenrijk. De bouw van de South Stream begon in 2012 en zou volgens de oorspronkelijke begroting €23,5 miljard moeten kosten. Nu de Europese Commissie dwars ligt zoekt Poetin een andere route om aardgas te leveren, namelijk via Turkije.
De bouw van de South Stream pijpleiding is gestaakt in afwachting op goedkeuring van Bulgarije
Rusland en Turkije gaan in eigen munt handelen
Rusland wil niet alleen meer aardgas aan Turkije leveren, ook wil het land de handelsbetrekkingen verbeteren. De Russische president Poetin bracht een bliksembezoek aan zijn Turkse collega Erdogan om deze onderwerpen te bespreken. De twee landen bereikten een akkoord over het schrappen van handelsbeperkingen. Daarnaast moet er beter samengewerkt worden tussen de banken in beide landen, zodat onderlinge investeringen aantrekkelijke worden. Tenslotte bereikten Rusland en Turkije een akkoord om niet langer in Amerikaanse dollars, maar in eigen valuta te handelen. Momenteel wordt er voor $35 miljard per jaar verhandeld tussen de twee landen en het voornemen is om het handelsvolume op te schroeven tot $100 miljard.
De waarde van de Russische roebel staat onder druk, want de munt heeft dit jaar al bijna de helft van haar waarde verloren tegenover de dollar. Toch weerhoudt dat sommige handelspartners er niet van de munt te accepteren in onderlinge handel.
Poetin bouwt gasleiding naar Turkije en gaat in eigen munt handelen (Foto van RIA Novosti door Michael Klimentyev)