Rusland heeft in maart 18,66 ton goud aan haar reserves toegevoegd. De centrale bank blijft in een hoog tempo edelmetaal kopen als vorm van diversificatie en als bescherming tegen geopolitiek risico. Met de aankoop van maart stijgt de totale goudreserve van het land naar 2.167,96 ton, goed voor een marktwaarde van $90 miljard. In het eerste kwartaal van dit jaar heeft de centrale bank al bijna 56 ton van het gele metaal aan haar reserves toegevoegd. Daarmee blijft het centrale bank van Rusland de grootste afnemer van het edelmetaal ter wereld.
De totale reserves van de centrale bank zijn de afgelopen drie jaar met ruim $100 miljard toegenomen, waarvan $40 miljard in de vorm van edelmetaal. Dat goud is grotendeels afkomstig van binnenlandse goudmijnen, die het edelmetaal aan de centrale bank verkopen. Vorig jaar kocht de centrale bank zelfs bijna de volledige binnenlandse goudproductie op.
Rusland zoekt diversificatie
Al tien jaar lang is Rusland bezig om goud te kopen. Het land wil minder afhankelijk worden van het dollarsysteem en treft daarom voorbereidingen om de blootstelling aan de dollar te verkleinen. Vorig jaar deed de centrale bank een groot deel van haar positie in Amerikaanse staatsleningen van de hand. Ook verkleinde de centrale bank eerder dit jaar haar dollarreserves ten gunste van reserves in euro en Chinese yuan.
Centrale banken houden een goudvoorraad aan als vorm van verzekering tegen economische en geopolitieke risico’s. Het edelmetaal levert geen rendement op, maar kent in principe ook geen tegenpartij risico. Voorwaarde is dan wel dat het goud daadwerkelijk in eigen land ligt. Rusland bewaart haar goudreserve volledig in eigen land, terwijl veel Europese landen het verspreiden over verschillende locaties. De laatste jaren zien we echter dat meer en meer landen goud terughalen naar eigen land. Dit symboliseert het toenemende wantrouwen binnen het internationale financiële systeem.
Goud versus valutareserves
Goudvoorraad Rusland is ongeveer $90 miljard waard
Centrale bank bewaart inmiddels ruim 18% van haar reserves in edelmetaal
Dit artikel verscheen eerder op Goudstandaard