Rusland wil beleggen in goud toegankelijk maken voor particulieren. Dat schrijft Nikita Knyazev, directeur van de Moscow Exchange, in een artikel dat onlangs verscheen op de website van de Singapore Bullion Market Association (SBMA). Zo overweegt de Russische regering beleggingsgoud belastingvrij te maken, zodat het ook voor particulieren aantrekkelijk wordt om gouden munten en goudbaren te kopen. Ook moet het makkelijker worden om het edelmetaal aan te kopen via een beleggingsrekening.
Premier Dmitry Medvedev heeft het Russische ministerie van Financiën eerder dit jaar al opdracht gegeven om te onderzoeken of het mogelijk is de btw op goud af te schaffen. Een dergelijke maatregel kan een grote impact hebben op de goudmarkt, omdat er door de btw van 20% vrijwel geen beleggingsgoud wordt verhandeld. Volgens de World Gold Council werd er vorig jaar slechts 2,8 ton aan goud gekocht door particulieren in Rusland, een fractie ten opzichte van landen als China, India of Duitsland.
Vraag en aanbod Russische goudmarkt (Bron: SBMA)
Goud als financieel instrument
Volgens Knyazev is goud een aantrekkelijk financieel instrument voor particulieren. Niet alleen omdat het op de lange termijn bescherming biedt tegen inflatie, maar ook omdat het een manier is om vermogen buiten het banksysteem aan te houden. Hij schrijft dat er veel vermogende Russen zijn die graag hun vermogen willen terughalen uit het buitenland, maar dat ze dat vermogen liever niet op een bankrekening laten staan. In dat geval biedt fysiek goud een uitkomst, omdat dat wel in eigen land bewaard kan worden.
De Russische overheid probeert particulieren aan te sporen om meer vermogen in eigen land te houden, zeker nu gebleken is dat de Verenigde Staten en Europa sancties kunnen opleggen aan personen en bedrijven. Vanwege het risico dat banktegoeden in het buitenland geblokkeerd kunnen worden zoeken particulieren alternatieve manieren om hun vermogen veilig te bewaren, zo schrijft de directeur van de Moscow Exchange.
Russische goudmarkt
Rusland is met een jaarlijks aanbod van bijna 314 ton de derde grootste goudproducent ter wereld. Het grootste gedeelte daarvan komt uit de mijnen, de recycling van sloopgoud is goed voor enkele tientallen tonnen op jaarbasis. De totale productie is de afgelopen jaren in een stabiel tempo van drie tot vijf procent per jaar toegenomen. Bijna al dat goud wordt de laatste jaren opgekocht door de centrale bank, die het edelmetaal zien als een veilig alternatief voor valutareserves.
Zoals de volgende grafiek laat zien wordt er in Rusland vrijwel geen beleggingsgoud verhandeld. Dat kan echter snel veranderen als het edelmetaal wordt vrijgesteld van btw. Volgens Knyazev zal ongeveer drie tot vijf procent van alle beschikbare spaartegoeden dan omgezet zal worden in edelmetalen, een bedrag van ongeveer $2,6 tot $4,4 miljard. Dat zou bij de huidige goudprijs betekenen dat er 60 tot 100 metrische ton aan beleggingsgoud verkocht kan worden in Rusland.
Met een belastingvrijstelling voor goud kunnen er ook nieuwe beleggingsproducten worden aangeboden. Zo kunnen de naar schatting twee miljoen private beleggers die actief zijn op de beurs van Moskou ook rechtstreeks het edelmetaal aan hun portefeuille toevoegen. En daar is zeker markt voor, als we de plaatsvervangend minister van Financiën Alexei Moiseyev mogen geloven. Eind vorig jaar zei hij in een interview met Reuters dat China en Kazachstan zeer positieve ervaringen hebben met het belastingvrij maken van goud. Ook bevestigde hij dat erin Rusland veel belangstelling is om goud te kopen.
“We hebben verschillende verzoeken gekregen van banken, waarin ze zeggen dat hun klanten klaar zijn om te de-dollariseren. Daarvoor hebben ze een btw-vriendelijk regime nodig om goud te kopen en verkopen. Deze mensen zouden graag hun kapitaal weer in bezit willen nemen, bijvoorbeeld uit Zwitserse banken, maar ze willen niet investeren in roebels. Ze willen goud.”
Dit artikel verscheen eerder op Goudstandaard
Lees ook:
- Wanneer wordt goud in Rusland vrijgesteld van btw?
- Waarom is goud in de eurozone vrijgesteld van btw?