Terwijl de manisch-depressieve Mr. Market zich uitsluitend richt op nieuws dat een economisch herstel bevestigt, werd het bericht over de erbarmelijke Amerikaanse economische groei stilzwijgend genegeerd. Het meest schokkende aan de recente publicatie van de Amerikaanse kwartaalcijfers was het feit dat zonder Obamacare het bbp jaar-op-jaar met 1% gedaald zou zijn. Erbarmelijk, inderdaad, maar markten lijken alles te negeren dat het herstelsprookje zou tegenspreken, aangezien de goud- en zilverprijs daalden en de Dow Jones nieuwe recordhoogtes bereikt.
Obamacare & economische groei
De Amerikaanse economie groeide 0,1% in het eerste kwartaal: er werd slechts $4,3 miljard aan het bbp toegevoegd. Maar wat voor invloed had Obamacare hierop? De zorguitgaven schoten omhoog en kwamen uit op $40 miljard, goed voor een bijdrage van 1.1% aan het bbp. Kortom, zonder de tijdelijke opleving in zorguitgaven zou het bbp gedaald zijn. Weerspiegelen deze ziektekosten een economisch herstel? Zeker niet: het betreffen door de overheid opgelegde bestedingen vanwege Obamacare, niets meer en niets minder.
De cijfers tonen geen economische heropleving of een aanwas van nieuwe, levensvatbare investeringsprojecten. Als de zorguitgaven het afgelopen kwartaal ook maar enigszins rond het gemiddelde zouden liggen (in plaats van een uitschieter te zijn), zou het Amerikaanse bbp licht gekrompen zijn in Q1.
Markten geloven herstelsprookje
Velen lijken de Federal Reserve op haar woord te geloven. Denk bijvoorbeeld aan de prognose van Goldman Sachs voor het bbp van Q1: zij voorspelden een groei van 3% op jaarbasis, en zaten er uiteindelijk een luttele 97% naast. Zijn zij nu van mening veranderd wat betreft het ‘herstel’? Nee, Goldman Sachs voorspelt wederom een groei van 3% voor Q2. “Volhardendheid loont”, denken ze.
Het is niet alleen de bbp-groei in het eerste kwartaal: ook de bbp-cijfers van vorig jaar werden naar beneden bijgesteld. De jaarlijkse BBP-groei in het vierde kwartaal van vorig jaar werd verlaagd tot 2,4%, in plaats van de eerdere raming van 3,2%. Tot zover het herstel…
Dit ‘herstel’ is vergelijkbaar met het vermeende herstel halverwege de Grote Depressie van de jaren ’30. Niets gaat recht omlaag, maar achteraf gezien was iedereen het erover eens dat het herstel destijds niet bepaald een ‘herstel’ genoemd had mogen worden. Iedereen zal later hetzelfde zeggen over het huidig herstel.
Wanneer het herstel geen herstel is: een pleidooi voor goud
Dit populaire waanidee kan niet voor eeuwig aanhouden. Op een dag zullen markten wakker schrikken en beseffen dat het huidig herstel schijn en bedrog is. Op dat moment zal een belegging in goud gerechtvaardigd blijken. Wanneer de velen zich bij de weinigen voegen, zullen aandelenmarkten dalen en zal goud in hernieuwde belangstelling van beleggers staan.
Zodra de wind draait, zullen diegenen die goud kopen en over goud beschikken aan het langste eind trekken.
Zonder Obamacare kromp de Amerikaanse economie