De Amerikaanse S&P 500 index is vrijdag voor de negende dag op rij met een verlies gesloten, de langste verliesreeks sinds 1980. Een positief banencijfer zorgde vrijdag aanvankelijk nog voor hogere koersen, maar in de laatste twee uren van de handel namen de zorgen bij beleggers toch weer de overhand. De index sloot vrijdag op 2.085,18 punten, het laagste niveau in meer dan vier maanden tijd.
Beleggers zijn terughoudend zijn met het vooruitzicht van de Amerikaanse verkiezingen en ruilen daarom aandelen in voor minder risicovolle beleggingen. Ook speelt de daling van de olieprijs mee, want dat kan een signaal zijn dat de wereldeconomie minder snel herstelt. In de afgelopen zes dagen daalde de olieprijs met 11%.
Amerikaanse S&P 500 index negen dagen op rij omlaag (Bron: Wall Street Journal)
Aandelen in de verkoop
De S&P 500 daalde negen dagen op rij, maar van een grote paniek lijkt geen sprake te zijn. Op de slechtste dagen van deze verliesreeks was de daling minder dan 0,7% en het totale verlies over deze negen handelsdagen was slechts 3,1%. De vorige keer dat de Amerikaanse aandelenindex negen dagen op rij daalde was in december 1980. Het totale verlies was toen was met 9,4% aanzienlijk groter dan nu.
De CBOE Volatility Index (ook wel VIX genoemd) steeg de afgelopen negen dagen naar 22,5, dat is hoger dan het 10-jaars gemiddelde van 21. Deze graadmeter meet de volatiliteit op basis van opties op de S&P 500 index en stijgt als de volatiliteit op de aandelenmarkt toeneemt. Als belegger kun je dit instrument gebruiken om in te profiteren van grote koersbewegingen in de markt, of dat nou omhoog of omlaag is.
Goud en obligaties stijgen
Ook de veilige havens profiteren van de toegenomen onzekerheid onder beleggers. De goudprijs steeg de afgelopen negen dagen met meer dan 3% tot $1.304 per troy ounce. De toegenomen vraag naar Amerikaanse 10-jaars staatsobligaties drukte de rente in dezelfde periode omlaag van 0,84% naar 0,796%.
Niet alleen in de VS gingen de aandelenkoersen de afgelopen dagen omlaag. Ook in de rest van de wereld waren de beurzen somber gestemd. De Stoxx Europe 600 index verloor in negen dagen 4,5%, terwijl de Nikkei 1,9% zakte.