Een van de landen waar de huizenprijzen na de crisis hard gestegen zijn is het Verenigd Koninkrijk. En dat is ook niet vreemd, als je bedenkt dat de drempel om een huis te kopen daar de afgelopen jaren steeds verder is verlaagd. Zo blijkt uit een rapport van de Bank of England dat vorig jaar voor meer dan 45% van alle nieuwe hypotheken geen geld werd ingelegd bij het afsluiten van de lening. In 2011 en 2012 was dat nog maar bij 12% van alle nieuwe hypotheken het geval.
De aankoopkosten voor huiseigenaren zijn de laatste jaren steeds verder gedaald, terwijl ook de maandelijkse lasten verder dalen. Dat komt niet alleen door de daling van de rente, maar ook doordat er steeds meer hypotheken met looptijden langer dan 30 jaar worden uitgegeven. In Nederland moeten hypotheken sinds 2013 altijd binnen deze termijn worden terugbetaald, maar in het Verenigd Koninkrijk is het mogelijk om die termijn op te rekken tot 35 jaar of langer. Het oprekken van de looptijd vertaalt zich naar lagere maandlasten of de mogelijkheid om een groter bedrag te lenen voor de aankoop van een huis.
Stijgende huizenprijzen
De versoepeling van de kredietverlening heeft gezorgd voor een stijging van de huizenprijzen en heeft daarmee bijgedragen aan de economische groei. Maar tegelijkertijd waarschuwt de Bank of England voor de kwetsbaarheid van een economie met een zeer hoge hypotheekschuld. Daarover schrijft de centrale bank het volgende in haar Financial Stability Report van november 2017.
“De meerderheid van de private schulden bestaat uit hypotheekschulden. Deze kunnen een risico vormen voor de financiële stabiliteit in het Verenigd Koninkrijk, omdat ze een neergang van de economie versterken zodra huishoudens met hoge schulden hun consumptiepatroon verlagen om de hypotheek te kunnen betalen.”
Nederland
Ook de Nederlandse economie is zeer kwetsbaar voor een daling van de huizenprijzen, omdat het vermogen van veel huishoudens grotendeels bepaald wordt door de waardeontwikkeling van de woning. Een stijging van de huizenprijzen jaagt de consumptie aan, terwijl huishoudens met een hoge hypotheekschuld op de rem gaan staan op het moment dat de huizenprijzen dalen. Ook het IMF waarschuwt al jaren voor de gevaren van hoge hypotheekschulden voor de financiële stabiliteit.
Cijfers van de Nederlandsche Bank suggereren dat huishoudens door de stijgende huizenprijzen minder sparen. Toen de huizenprijzen tussen 2009 en 2013 daalden werd er nog heel veel gespaard, maar de laatste drie jaar vrijwel niet meer.
Steeds meer hypotheken verstrekt zonder aankoopkosten (Bron: Financial Stability Report)
Steeds meer hypotheken met een langere looptijd (Bron: Financial Stability Report)
Private schulden zijn nauwelijks gedaald sinds de crisis (Bron: Financial Stability Report)