Tien vragen aan 24 karaat

Marketupdate heeft sinds december vorig jaar al meer dan twintig artikelen geplaatst van gastschrijver ’24 karaat’. Onder dit pseudoniem schreef hij over thema’s als Vrijgoud, de politieke schuld-gedreven economie en de aandelenmarkt, maar ook over actuele ontwikkelingen zoals tapering, de Chinezen die goud kopen en de daling van de goudprijs. Ook de artikelen Fictieve Rijkdom en Revaluatie van goud werden door jullie bijzonder goed ontvangen.

Omdat veel van onze lezers geen genoeg kunnen krijgen van het werk van 24 karaat hebben we hem tien vragen voorgelegd. Vrijwel alle vragen hebben betrekking op de ontwikkelingen in de goudmarkt. Schroom niet vragen te stellen onder dit artikel, we willen graag een discussie over deze onderwerpen op gang brengen!

Tien vragen aan 24 karaat

1. Waar komt uw bijzondere interesse voor goud vandaan?
45 jaar geleden begon m’n goudinteresse met het opvolgen en traden van Zuid Afrikaanse goudmijnen. Daarbij ging ik ter plaatse kijken en die passie voor de fascinerende wereld van goud is alsmaar blijven groeien.

2a. In 2013 daalde de goudprijs voor het eerst sinds jaren. Hoe kijkt u naar die ontwikkeling?
De dalende balans van de ECB en de stijgende balans van de FED begonnen sterk te divergeren. Hun (ECB/FED) coördinerend  goudprijs beheer werd gestaakt omwille van de sterke divergentie. Het is nu afwachten wat de FED tapering ons gaat brengen.

2b. Moeten we rekening houden met verdere prijsdaling, nu de goudprijs het niveau van de productiekosten nadert?
De kans dat er, aanhoudend, steeds meer fysiek goud privaat wordt opgeslagen door grote partijen stijgt met de dag. Indien de wereldeconomie blijft stagneren en de kapitaalstromen geen rendement meer kunnen halen, zal de roep om te gaan schuilen in tastbare waarden (goud) luider klinken. Het manipulatieve goudprijs beheer dreigt hierdoor in de hoek geduwd te worden. Dan riskeren we een explosieve goudprijs reactie die evengoed naar beneden als naar boven kan plaatsgrijpen. De bullion banks zijn de engelbewaarders van de goudmijn industrie. In de moeilijke periode 1999/2001, toen de goudprijs op een dieptepunt stond, ging er dankzij de bullion banks geen enkele goudmijn over kop.

3. In 2013 maakte Bitcoin een doorbraak bij het grote publiek. De prijs steeg naar meer dan $1.000. Hoe kijkt u tegen Bitcoin aan?
De crypto currency industrie is het zoveelste avontuur in de alsmaar groeiende financiële industrie. Die producten komen en gaan.

4. Nederland, België en tal van andere Europese landen hebben tussen 1990 en 2008 veel goud verkocht. Waarom?
Omdat de pro-goud centrale banken aan een nieuw goudverhaal begonnen zijn. Daarom moet de centrale bank goudreserve herverdeeld worden tussen de deelnemers aan dit nieuwe goudverhaal (vrij vlottende goudwaarde zonder koppeling aan een valuta).

5. China heeft in 2013 veel meer goud gekocht dan in 2012. Waarom koopt China zoveel goud?
In de eerste plaats omdat China zich crescendo wil indekken tegen de ontwaarding van hun systemisch opstapelende dollarreserves (als surplus van hun productie). Indien het tot een nieuwe monetaire orde komt, wil China daar ook deel van uitmaken. China wil daar ook voor z’n volle gewicht in meetellen en heeft daarom voldoende goudreserve nodig. Net zoals ieder ECB lid zijn deel aan goudreserve moest inbrengen bij de oprichting van de euro.

6. Op de COMEX circuleren momenteel meer dan 100 claims op één troy ounce goud, het hoogste niveau ooit. Welke conclusie trekt u hier uit?
Comex/Tocom/LBMA/London fix/bullion banks, zijn de inner circle van het goudprijs beheer. Zolang er niemand dit $-gericht goudprijs beheer gaat uitdagen is er niks aan de hand. Singapore en Shanghai zouden wat graag zeggenschap hebben in de goudprijs vorming. Dit zal uiteindelijk tot een conflict escaleren. Het is dan maar de vraag of er nog een manipulatieve goudprijs fixing zal kunnen blijven bestaan. Misschien is het daarom dat de Rothschilds/Deutsche Bank de fix verlieten en dat Duitsland misschien wel z’n volledige goudreserve wil repatriëren.

7. In steeds meer landen roept men op om de goudvoorraden terug te halen. Hoe kijkt u daar tegen aan?
De internationale financiële industrie is totaal uit z’n voegen gebarsten in verhouding tot de wereldeconomie. Dit kan niet anders dan slecht aflopen omwille van de niet aflatende (systemische) schuld drijving. Het fysieke goud als waardevol reserve onderpand dringt zich privaat & publiek steeds meer op. Het wereld dollarsysteem & regime loopt op z’n laatste benen. We riskeren een wereld crisis escalatie op monetair-financieel-economisch en politiek vlak. Dan gaat iedereen voor het zekere in plaats van het onzekere.

8. Recent is er veel ophef over de fixing van de goudprijs, de Londen Fix. Hoe kijkt u naar die ontwikkeling?
De voorbije 100 jaar was de goudprijs al altijd *$-gefixed*. Steeds manipulatief-beherend. Met de ECB z’n mark-to-market goud-rijkdom-reserve is een nieuw goudverhaal begonnen waarbij goud crescendo van West naar Oost vloeit. De Westerse $-goud-fixing heeft weldra ook z’n tijd gehad. In Azië wordt gewerkt aan het waarderen van fysiek goud (SBMA). Dat ontmantelingsproces is een machtsstrijd tussen zij die loyaal zijn aan de dollar als reserve en zij die voorstander zijn van de pro goudwaarde, de anders denkenden.

9. Is er iets in de goudmarkt wat veel mensen over het hoofd zien?
Er is een nieuw goudverhaal lopende. Al de oude goud standaarden hebben hun tijd gehad. We zijn doorgeschoten in het virtuele dat onmogelijk nog rijkdom, welvaart & welzijn kan representeren. Vandaar de toenemende rush naar tastbare waarden op alle niveau’s.

10. Zijn er signalen of ontwikkelingen die we de komende tijd extra in de gaten moeten houden?
Het belangrijkste is om te volgen of alle de sterke handen met systeem inzicht (goud-herverdelende centrale banken en private vermogens) aanhoudend fysiek goud blijven kopen.
Tegelijk moeten we controleren of de wereldeconomie duurzaam kan ontwikkelen met gematigde schuld drijving. Met nadruk op duurzaam en niet crescendo schuld gedreven.
Tijdelijke groeischeutjes zijn een groot onvoldoende. Op geopolitiek vlak moet je de olieprijs in het oog houden. Met een georganiseerde daling naar $60 per vat zou de dollar nog eens flink kunnen scoren. Een daling van de dollarindex en een stijgende dollarrente is goud positief.

Wilt u meer werk van onze gastschrijver 24 karaat lezen? Klik dan hier om naar het dossier te gaan. Daar treft u alle bijdrages aan die 24 karaat tot op heden heeft geschreven.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

8 gedachten over “Tien vragen aan 24 karaat

  • 2b: goudprijsexlosie naar boven en naar beneden.

    Naar beneden??? Hoe kan dit uitgelegd worden?

    Beantwoorden
  • Goud = geen geld

    Het pseudoniem 24 karaat staat voor heldere analyses over fysiek goud en alle afgeleide wannabe goudproducten.

    Soms moeilijk te volgen voor mensen die waarde of welvaart nog afmeten aan dollars, euro’s, aandelen of bitcoins en denken dat het huidige paradigma blijvend is.

    Keep up the good work!

    Beantwoorden
  • @Banker
    Als de moneymasters in de knoei komen door toedoen van de goudprijs benchmark, dan zullen ze het niet nalaten om de elektronische goudprijs opnieuw verder af te kloppen totdat je geen sigarettenblaadje meer tussen je billen krijgt. Wat ze niet kunnen verhinderen is dat fysiek goud zich steeds meer gaat koncentreren in sterke handen die tijd en geld hebben. Uiteindelijk komt de manipulatieve elektronische goudprijzing toch in de hoek te staan (cornering) als de goudmetaal akkumulatie blijft aanhouden. En dan moeten de goudprijs manipulators uiteindelijk de handdoek in de ring gooien.
    Alles zal er van afhangen hoe de stagflatie wereldekonomie nu verder evolueert. Artikel hierover volgt.

    Beantwoorden
  • 2b: ging er door de bullion banks geen enkele goudmijn over de kop.

    Hoe deden ze dat?

    Beantwoorden
  • Re Banker
    De bullion bank geeft de goldminer krediet met goud-in-de-grond als kollateraal dat deze dan, al dan niet, ook nog eens forward kan verkopen. Goudmijnen zitten tenslotte in een business waar ze geen enkele greep hebben op de prijzing van hun produkt (goud). Een goudmijn kan je niet zomaar effe sluiten als de goudprijs het laat afweten. Vandaar die slaafse afhangkelijkheid van hun specifieke financiers ($-bullion banks). Het is een kapitaalsintensieve en risky business waar nu niet iedereen gul met krediet staat te zwaaien. De winstmarges van de meeste goudmijnen in steeds flinterdun.
    Je kan ook niet traceren hoe goud van de goudmijn naar z’n bestemming gaat. Zéér ondoorzichtig allemaal.
    De flow van 2500+ ton goudmijn goud per jaar is een peulschil tegenover de goud stock van bovengronds goud (175.000 ton). Goudmijnen hebben zero pricing power. Dat doen anderen (financiers) voor hen. Een goudmijn aandeel is een optie op de goudprijs die dan het lijdend voorwerp is van manipulatief beheer.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *