Valutacrisis

Erdogan: “Turkije zal niet meer lenen van het IMF”

Turkije heeft geen economische problemen en is niet van plan de hulp van het IMF in te schakelen, zo verklaarde president Erdogan afgelopen weekend tijdens het partijcongres van zijn AK-partij in de Turkse hoofdstad Ankara. Hij voegde eraan toe dat het hoofdstuk van het IMF voor Turkije Lees verder..

Heeft Rusland een alternatief voor de dollar?

De Russische president Poetin heeft dit jaar al meerdere keren zijn onvrede uitgesproken over de rol van de dollar als wereldreservemunt. Hij is van mening dat de Verenigde Staten de dollar als politiek wapen gebruiken om andere landen onder druk te zetten, waaronder ook Rusland. Het is Lees verder..

Amerikaanse dollar stijgt, rente Treasuries loopt verder op

Vorige week waren er twee hele duidelijke winnaars: de Amerikaanse dollar en de Braziliaanse real. De eerste kreeg een impuls doordat de Amerikaanse rendementscurve zich verder normaliseerde, terwijl de laatste in een rally terechtkwam doordat massaal korte posities werden afgedekt. De markten prijsden een overwinning van het Lees verder..

Dollar omlaag door rally in valuta opkomende markten

Door een breed gedragen rally van risicovolle activa kregen veilige-havenvaluta, waaronder met name de dollar, vorige week klappen. Er waren scherpe rebounds van valuta van opkomende markten en van de G10-valuta die eerder sterk te lijden hadden gehad. Hierdoor presteerde de dollar ondermaats tegenover elk van zijn Lees verder..

Dollar daalt sterk in waarde door rally valuta opkomende markten

Door een breed gedragen rally van risicovolle activa kregen veilige-havenvaluta’s, waaronder met name de dollar, vorige week klappen te verwerken. Er waren scherpe rebounds van valuta van opkomende markten en van de G10-valuta’s die eerder sterk te lijden hadden gehad. Hierdoor presteerde de dollar ondermaats tegenover elk Lees verder..

Rebound valuta opkomende markten door renteverhoging Turkije

De koersen van valuta van opkomende markten stegen vorige week eindelijk weer sterk. De Turkse lira nam daarbij het voortouw nadat de Turkse centrale bank de rente met bijna 5% naar 24% had verhoogd – waarmee men naar een verstandig monetair beleid lijkt terug te keren. De Lees verder..

Turkije, Rusland en Iran gaan in eigen valuta handelen

Turkije, Rusland en Iran zullen in de toekomst uitsluitend hun eigen valuta gebruiken in het onderlinge handelsverkeer, zo meldt de Turkse krant Hurriyet. De gouverneur van de Iraanse centrale bank, Abdolnaser Hemati, liet tijdens een persconferentie op 7 september weten dat er binnenkort een ontmoeting zal plaatsvinden met de centrale banken Lees verder..

Stabilisatie valuta opkomende markten na nog een moeilijke week

Begin vorige week zette een stroom zwakke Chinese cijfers opnieuw een sell-off bij de opkomende markten in gang. Deze kreeg tot en met woensdag steeds meer vaart, maar richting het weekend wisten de meeste belangrijke valuta zich enigszins te stabiliseren en terug te komen. De grootste verliezers Lees verder..

Opkomende markten onder druk: na Turkse lira daalt nu ook Argentijnse peso

Ook vorige week werd de valutamarkt weer beheerst door besmettingsangst. Toen de markt in Turkije na de islamitische feestdagen weer open ging, daalde de Turkse lira verder. Halverwege de week stortte de koers van de Argentijnse peso in, nadat het land het IMF gevraagd had om de Lees verder..