Valutacrisis

Wat betekent het Zwitserse referendum over geld?

In Zwitserland wordt op 10 juni een referendum gehouden over een drastische hervorming van het geldstelsel, waarmee de functie van geldcreatie wordt overgedragen van commerciële banken naar de Zwitserse centrale bank. De rol van de commerciële banken zou daarmee beperkt worden tot tussenpersoon die de tegoeden van Lees verder..

Uitbraak Amerikaanse rente sleept dollar mee

De valutamarkten schudden vorige week eindelijk de recente loomheid een beetje van zich af. De koers van de Amerikaanse dollar steeg ten opzichte van de meeste van zijn tegenhangers, gesteund door de uitbraak naar boven van de Amerikaanse rendementen. Het belangrijke tarief van 10-jarige staatsobligaties kwam in Lees verder..

Erdogan wil internationale leningen op basis van goud

Volgens de Turkse president Erdogan zouden internationale leningen niet op Amerikaanse dollars, maar op goud gebaseerd moeten worden. Zo kunnen landen volgens hem voorkomen dat ze door het wisselkoersrisico hun schulden niet kunnen aflossen en daardoor in de problemen raken. De Turkse president bracht dit voorstel eerder al naar Lees verder..

Enorme stijging grondstoffenvaluta door hogere olieprijs; roebel daalt

De wisselkoers euro-dollar zat vorige week vast binnen een steeds nauwere bandbreedte en bij de belangrijke cross-valutaparen was niet veel te beleven, maar elders wél. Door de geopolitieke ontwikkelingen stegen de grondstoffenprijzen enorm en de koersen van de valuta van landen die grondstoffen exporteren gingen hierin mee. Lees verder..

Rusland overweegt handel in nationale valuta met Iran en Turkije

Rusland overweegt de import van olie uit het buitenland in nationale valuta af te rekenen, meer specifiek in transacties met Turkije en Iran. Dat zei de Russische Minister van Energie, Alexander Novak, deze week in een verklaring tegenover de pers. Hij voegde eraan toe dat de drie landen allemaal Lees verder..

Russische aandelenmarkt onderuit door nieuwe sancties

De Russische aandelenmarkt ging maandag met bijna 9% onderuit, nadat de Verenigde Staten vrijdag nieuwe sancties hadden aangekondigd tegen verschillen personen en bedrijven in Rusland. Ook de veroordeling van president Trump over de Russische steun aan Syrië zorgde voor onzekerheid, want de belangrijkste beursindex in Rusland liet de Lees verder..

Belangrijke valuta blijven binnen nauwe bandbreedte, ondanks dreigende handelsoorlog

Valutahandelaren blijven de handelsmaatregelen waar Trump mee dreigt stug negeren. Het Britse pond, de euro en de dollar bewogen niet veel ten opzichte van hun positie aan het begin van de week, en behalve een bescheiden rally van de Canadese dollar gebeurde er weinig bij de handel Lees verder..

Euro daalt na teleurstellend inflatiecijfer eurozone

Het is altijd lastig om fundamentele redenen te vinden voor de bewegingen die valutakoersen aan het einde van een kwartaal maken. Vaak betekent dit dat vermogensbezitters hun portefeuilles herbalanceren. Door de rally van de euro zagen veel vermogensbeheerders zich te weinig blootgesteld aan activa die in dollars Lees verder..

Longread: Triffin Dilemma Revisited

In oktober 2011 hield ECB-bestuurslid Lorenzo Bini Smaghi een interessant toespraak over de weeffouten in ons monetaire systeem. Zijn toespraak stond in het teken van Robert Triffin, de econoom die beroemd werd vanwege zijn inzichten over het dollarsysteem en het ‘Triffin Dilemma’ dat daaruit voortvloeide. Met een Lees verder..