Valutacrisis

Dollar hervat rally na hawkish Fed; ECB is dovish

De tegenstelling tussen het steeds ‘hawkisher’ wordende wereldbeeld van de Federal Reserve ten opzichte van vrijwel alle andere belangrijke valutazones werd vorige week groter na de bijeenkomsten van de Fed en de ECB. Een renteverhoging door de Fed ging gepaard met de duidelijke suggestie dat vier renteverhogingen Lees verder..

Dollar-rally onderbroken, opkomende markten volatiel

De dollar bewoog afgelopen week niet zo sterk ten opzichte van de meeste belangrijke valuta. Dit maskeerde de enorme volatiliteit die de belangrijke valuta van opkomende markten beleefden – vooral de Braziliaanse real. Daarbij vergeleken waren de bewegingen van de G10-valuta mild. De Europese valuta leefden onder Lees verder..

Euro stabiliseert na afname spanningen in Italië

Ondanks de plotselinge toename van volatiliteit op de valutamarkt eindigden de G10-valuta de week niet ver van hun beginpunt. Opnieuw ging de aandacht vooral uit naar het politieke nieuws uit Italië; de positieve berichten uit zowel de eurozone als de VS werden door de handelaren grotendeels genegeerd. Lees verder..

Wordt Europa een transferunie?

Het bestaande reddingsmechanisme voor de euro is een compleet ongepaste reactie op het zwakke fiscale beleid van de landen in de muntunie. Dat zegt de Duitse hoogleraar Markus Kerber, die zich heeft gespecialiseerd in overheidsfinanciën en politieke economie. Hij merkt op dat de crisismaatregelen in Europa hebben gezorgd voor Lees verder..

Euro krijgt klappen door politieke crisis in Italië

Afgelopen weekend was er een politieke crisis van het soort dat Europese beleggingen een paar jaar geleden regelmatig klappen uitdeelde. De Italiaanse president Mattarella weigerde de kandidaat van de populistische coalitie tot minister van Financiën te benoemen. Als reden hiervoor gaf hij het risico dat Italië zo Lees verder..

Wordt Chinese yuan nieuwe handelsmunt van Afrika?

Centraal bankiers van verschillende Afrikaanse landen overwegen de Chinese yuan te gebruiken als handelsmunt voor de regio, zo meldt het Chinese persbureau Xinhua. Binnenkort zullen vertegenwoordigers van centrale banken uit in totaal veertien verschillende Afrikaanse landen in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare bijeenkomen om deze plannen verder te Lees verder..

Erdogan roept Turken op dollars en euro’s om te wisselen voor lira

De Turkse president Erdogan heeft alle Turken opgeroepen om hun euro’s en dollars om te wisselen voor lira. De Turkse valuta staat de laatste maanden onder druk en is heeft sinds het begin van dit jaar al 20% van haar waarde verloren. Valutahandelaren doen de munt in de verkoop, omdat Lees verder..

Dure dollar zorgt voor stress in de opkomende markten

De geopolitieke verhoudingen zijn weleens beter geweest en dit is een understatement va jewelste. Er steekt internationaal een storm op en de gure wind komt uit verschillende hoeken maar blaast in feite een kant op. Dankzij druk vanuit meerdere kanten wordt de dollar steeds duurder en dat Lees verder..

Dollar hervat rally, Amerikaanse rente breekt door

Het meest bekeken rentetarief op deze planeet is misschien wel die van de Amerikaanse 10-jarige staatsobligaties. Wij hebben steeds gewezen op het belang van het psychologische plafond van 3% bij dit rendement, en vorige week veroorzaakte de sell-off in Amerikaans schatkistpapier voor het eerst in zeven jaar Lees verder..