Twee van de tien grootste banken in de Verenigde Staten hebben extra geld in hun pinautomaten gestopt, uit angst voor een situatie waarin ongebruikelijk veel mensen geld van hun bankrekening willen halen. Het hoort bij een draaiboek dat banken ook in augustus 2011 hanteerden, toen er een impasse dreigde over de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond. Amerikanen maakten zich toen blijkbaar ook al zorgen over hun spaargeld bij de banken en besloten daarop meer geld te pinnen.
Dit verhaal komt niet uit een uithoek van het internet, maar van de Financial Times. Een bankdirecteur vertelde dat zijn bank 20 tot 30 procent extra cash liet aanleveren bij alle pinautomaten, voor het geval klanten in paniek massaal contant geld komen pinnen. Het is een voorzorgsmaatregel, bedoeld om een onnodige stijging in de vraag naar contant geld op te vangen, zo verklaarden de twee banken. Ook voeren verschillende banken volgens de Financial Times nu dagelijks overleg over hoe ze in een eventueel rampscenario moeten handelen.
Garantiestelsel
Onder het Amerikaanse depositogarantiestelsel, de Federal Deposit Insurance Corporation, zijn spaartegoeden gegarandeerd tot $250.000. Dit garantiestelsel is gedekt door de Amerikaanse overheid en heeft dus bijna onbeperkte middelen. Op de website van het garantiefonds staat het volgende: “FDIC deposit insurance is backed by the full faith and credit of the United States government”.
Amerikanen hoeven zich eigenlijk geen zorgen te maken over hun spaargeld, want de Amerikaanse centrale bank is bereid geld bij te drukken als dat nodig is. Dat heeft oud FED-voorzitter Greenspan al eens gezegd en dat heeft zijn opvolger Bernanke met quantitative easing ook al in de praktijk gebracht.
Amerikaanse banken stoppen extra geld in pinautomaten (Bron: Financial Times)