De plotselinge waardedaling van het Britse pond kwam vrijdag voor iedereen als een verrassing. In de Aziatische handel, toen de financiële markten in Europa gesloten waren, maakte het Britse pond in minder dan drie minuten tijd een duikvlucht van meer dan 6%. Ten opzichte van de Amerikaanse dollar zakte de munt naar een dieptepunt van $1,1840, om vervolgens weer te herstellen naar $1,24. Dat was lager dan het niveau van voor de flashcrash, waaruit we kunnen concluderen dat er ook fundamentele zorgen over het Britse pond zijn.
De plotselinge koersdaling lijkt het resultaat te zijn van een samenloop van omstandigheden. Waarschijnlijk heeft er een grote verkooporder plaatsgevonden, juist op een moment waarop er weinig handel was tussen het Britse pond en andere belangrijke valuta. De daling werd versterkt door high frequency trading (HFT), waardoor automatische verkooporders uitgevoerd werden. Pas toen de koers ruim zes procent lager stond kwam de markt weer tot bedaren en kon de wisselkoers weer herstellen. Het verloop zag er als volgt uit…
Flashcrash Britse pond in beeld gebracht (Grafiek van Bloomberg)
Flashcrash Britse pond
Voor de gouverneur van de Bank of England was de plotselinge duikvlucht van het Britse pond reden om het onderzoeksteam van de Bank for International Settlements (BIS) in te schakelen. Zij zullen de oorzaak van de flashcrash proberen te achterhalen en uit te zoeken hoe de Bank of England dit soort schokken in de toekomst kan voorkomen.
De aanhoudende zwakte in het Britse pond is niet alleen het gevolg van de Brexit, maar ook van onderliggende problemen in de Britse economie. Zo kampt het land met een structureel tekort op de handelsbalans, een hoge schuldenlast en een oplopende inflatie. Bij een verdere waardedaling van de munt is de Bank of England wellicht genoodzaakt ingrijpende maatregelen te nemen om het vertrouwen te herstellen, zoals een verhoging van de rente.
Het Britse pond is sinds de Brexit met 16 procent gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar, tot het laagste niveau in meer dan dertig jaar tijd. In theorie is een zwakke munt gunstig voor de exportpositie, maar tegelijkertijd worden de importen ook duurder. Dat laatste effect lijkt de overhand te hebben, want de inflatieverwachting schoot verder omhoog tot 3%.
Inflatieverwachting Verenigd Koninkrijk verder omhoog door waardedaling Britse pond (Grafiek via Bloomberg)