De Bank of England heeft vandaag de rente ongewijzigd gelaten op een half procent, terwijl beleggers in grote meerderheid rekenden op een renteverlaging. Kort na het referendum over de ‘Brexit’ suggereerde de gouverneur van de Bank of England dat meer monetaire stimulering tot de mogelijkheden behoorde. Maar in de toelichting van het rentebesluit liet gouverneur Mark Carney weten dat de centrale bank het nu nog niet nodig acht stappen te zetten. Wel hintte hij op verdere monetaire verruiming in augustus.
De Bank of England heeft een comité van negen mensen die hun stem mogen uitbrengen over het verhogen of verlagen van de rente, waarvan er maar één pleitte voor een renteverlaging. De centrale bank is terughoudend met een renteverlaging, omdat het de inflatie verder kan aanwakkeren en het vertrouwen in het Britse pond onder druk zal zetten. De wisselkoers van de munt zakte vorige week naar een wisselkoers van $1,28 tegenover de Amerikaanse dollar, het laagste niveau in meer dan dertig jaar.
Goudprijs daalt, Britse pond stijgt
Volgens de laatste peilingen had bijna 80% van de beleggers een renteverhoging door de Britse centrale bank ingecalculeerd. Het handhaven van de rente op een half procent kwam daarom ook als een verrassing. De goudprijs zakte met meer dan een procent naar €1.187 per troy ounce / €38.180 per kilogram, terwijl de aandelenkoersen leverden direct na het rentebesluit ongeveer een procent inleverden. Halverwege de middag waren de meeste beurzen in Europa overigens alweer hersteld tot het niveau van voor het rentebesluit.
Het Britse pond profiteerde van het uitblijven van een renteverlaging. De waarde van de munt steeg naar $1,34 tegenover de dollar, het hoogste niveau in twee weken tijd. De rente op een Britse staatsleningen met een looptijd van 10-jaars steeg van 0,76 naar 0,81 procent.
De meeste beleggers dachten dat de Bank of England de rente zou verhogen (Bron: Bloomberg)