Bank of England stuurt rente obligaties terug naar regering

Het gaat om in totaal £35 miljard aan rentelast die op deze manier terugvloeit in de Britse 'schatkist', waarvan £11 miljard dit fiscale jaar terugkomt en de resterende £24 miljard in het volgende fiscale jaar. De overheid leent feitelijk dus gratis geld van de Bank of England, een een-tweetje dat volgens Jeremy Waer doet denken aan de Weimarrepubliek van de jaren '20 en de hyperinflatie in Zimbabwe van enkele jaren geleden. Met deze creatieve maatregel gaat de Bank of England nog een stapje hoger op de ladder van geldpersfinanciering dan de Federal Reserve, die onder het QE2 programma de renteopbrengsten omzette in nog meer staatsobligaties.

De Bank of England heeft de renteopbrengsten van de staatsobligaties die het in de afgelopen jaren gekocht heeft apart gezet en zal deze nu (gedeeltelijk) overboeken naar het Britse ministerie van Financiën. Afgelopen vrijdag gaf met Britse ministerie de volgende verklaring: “De overheid is met de Bank of England overeengekomen het overtollige geld van het QE programma (red: de rente-inkomsten) over te dragen naar de uitgever van de staatsobligaties. Dit brengt het beheer van het geld in deze faciliteit (red: het QE programma) in overeenstemming met het normaal handelen van de overheid en met de benadering die andere landen hebben in relatie tot monetaire verruiming''.

'Overheidsfinanciën verbeteren en schuld terugdringen'

Het ministerie van Financiën zegt het volgende over de £35 miljard die zal terugvloeien van de centrale bank in de staatskas: “Het geld dat overgemaakt wordt zal gebruikt worden om de overheidsfinanciën te verbeteren en de staatsschuld terug te dringen”. Het verhaal wordt nog opmerkelijker, want de president van de Bank of England benadrukte tegelijkertijd dat het geld dat overgemaakt zal worden van de Bank of England naar de staatskas ''waarschijnlijk ergens in de toekomst terugbetaald zou moeten worden''. Deze uitspraak suggereert dat die  £35 miljard toch een soort lening is die de Bank of England verstrekt aan de overheid, waarvan de voorwaarden overigens allesbehalve duidelijk zijn. Het ministerie van Financiën wekt met haar uitspraken de indruk dat de regering vrij over dit bedrag kan beschikken.

De Bank of England behoort voor 100% toe aan de Britse overheid. In die zin kan de Bank of England dus met de overheid overeenkomen om de rentevergoeding op de door haar gekochte staatsobligaties achterwege te laten. Fiscaal en monetair beleid beginnen op deze manier wel door elkaar heen te lopen, wat voor de Britse spaarders geen prettig vooruitzicht is.

Met het opstarten van de Asset Purchase Facility (APF) begin 2009 is de Bank of England op een hellend vlak gekomen. De financiële markten verwachten dat de centrale bank haar rol zal blijven vervullen en de obligatiemarkt zal blijven ondersteunen met nieuwe aankopen. Nu de Bank of England al voor  £375 miljard aan 'Gilts' in de boeken heeft staan lijkt de weg terug definitief geblokkeerd te worden.

Minister van Financiën Osboe (l) wordt geholpen door Mervyn King van de Bank of England (r) (Afbeelding van AFP)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo