BIS: “Centrale banken kunnen virtuele munten niet negeren”

Centrale banken kunnen de snelle groei van virtuele munten niet meer ontkennen en zouden op een gegeven moment zelfs moeten overwegen om hun eigen virtuele munten in omloop te brengen, zo schrijft de Bank for International Settlements in haar nieuwste kwartaalrapport.

“De vraag of centrale banken een digitaal alternatief voor contant geld moeten uitbrengen is het meest urgent in landen waar het gebruik van contant geld snel afneemt, zoals in Zweden. Maar uiteindelijk zullen alle centrale banken voor zichzelf moeten beslissen of het zinvol is een zogeheten Central Bank Crypyo Currency (CBCC) te introduceren.”

Het introduceren van een virtuele munt door een officiële instantie als een centrale bank is geen gemakkelijke opgave. Niet alleen moet de veiligheid en stabiliteit van de virtuele munt gegarandeerd kunnen worden, ook moet er worden nagedacht over de integratie van deze nieuwe munt in het banksysteem en de conversie naar de normale valuta in het betalingsverkeer.

Virtuele munten

In minder dan tien jaar tijd heeft de Bitcoin zich ontwikkeld van een obscuur technologisch experiment met een waarde van een paar cent naar een populair beleggingsobject dat evenveel waard is als een tweedehands auto. Toch is er nog steeds veel scepsis, onder andere bij JP Morgan topman Jamie Dimon en vermogensbeheerder Ray Dalio die de virtuele munt als een bubbel karakteriseren.

Hoewel het onwaarschijnlijk lijkt dat Bitcoin en de honderden andere virtuele munten het fiatgeld van overheden en centrale banken zullen vervangen heeft de blockchain technologie zich volgens de BIS al wel bewezen als een levensvatbaar instrument om betalingen mee te doen.

Virtuele munten zijn gelimiteerd in aantal en kunnen zonder tussenkomst van een derde partij zoals een bank van eigenaar wisselen. Daarmee kan de technologie in potentie gebruikt worden als alternatief betaalmiddel. Maar door de grote volatiliteit en de enorme prijsstijging van de afgelopen jaren worden de munten vooralsnog meer gebruikt voor speculatie dan voor het doen van betalingen.

Centrale banken

Verschillende banken en centrale banken zijn al begonnen met de ontwikkeling van een eigen virtuele munt op basis van de blockchain technologie. Volgens Mark Carney, gouverneur van de Bank of England, kunnen de zogeheten cryptocurrencies onderdeel worden van een potentiële revolutie in het financiële systeem. De Nederlandsche Bank heeft volgens Bloomberg zelfs al een virtuele munt ontwikkeld, hoewel deze voorlopig alleen intern gebruikt wordt.

Bitcoin wint aan populariteit, maar vormt nog geen bedreiging voor fiatgeld (Bron: BIS)

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

4 gedachten over “BIS: “Centrale banken kunnen virtuele munten niet negeren”

  • Poppenkast

    De Bank for International Settlements (BIS) solliciteert naar banken runs. Virtuele (Centrale Banken) valuta kunnen toekomstig als speculatief gebruikt worden omdat parallel, de officiële valuta ook fungeert. De bankiers vinden geen doeltreffende wegen, een uitweg te vinden, in hun eigen gecrieerde financiële horror scenario. Daarom worden trucs en surrogaat oplossingen gezocht. Er is maar een oplossing voor de schulden crisis. Dat is de schulden doorstrepen. Het voorzichtig introduceren van virtuele munten is een opstap voor een volledig digitaal financieel systeem (zie Zweden). Deze financiële dictatuur, welke zal leiden tot mondiale diefstal, zal tot chaos en sociale onrust leiden. De edelmetalen zullen omhoog spuiten!.

    Beantwoorden
    • waterman10

      Hahaha, laat maar door het dak heen schieten dan. Mensen mensen, wat een poppenkast zal het worden. ?????????

      Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *