Bloomberg: “ECB gaat voor €50 miljard per maand opkopen”

De ECB kondigt morgen mogelijk een stimuleringsprogramma van €50 miljard per maand aan, zo schrijft Bloomberg op basis van twee centraal bankiers uit de Eurozone. Het besluit zou nog niet definitief gevallen zijn. Volgens één van de twee bronnen, die niet bij naam genoemd willen worden, zou het stimuleringsprogramma met ingang van 1 maart opgestart kunnen worden.

In totaal zou het gaan om een stimulering van €1,1 biljoen, waarmee Draghi dichter bij zijn doel komt om het balanstotaal van de ECB op te schroeven. Of een dergelijk aankoopprogramma ook zal helpen de hardnekkige deflatie te bestrijden, dat is nog maar de vraag. Het opkopen van staatsleningen zou een neerwaartse druk kunnen hebben op de lange rente, die nu al zeer laag is.

Voormalig DNB-president Nout Wellink heeft zich al bijzonder kritisch uitgesproken over monetaire stimulering door de ECB. Volgens hem is het ‘een verkeerd medicijn’ en is er sprake van een ‘verkeerde diagnose’ als er werkelijke wordt overgegaan tot monetaire financiering van staatsschulden. De onafhankelijkheid van de ECB zou ter discussie staan en landen zouden niet genoeg onder druk worden gezet te hervormen als de ECB ingrijpt.

draghi

Bloomberg: “ECB gaat voor €50 miljard per maand opkopen”

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Bloomberg: “ECB gaat voor €50 miljard per maand opkopen”

  • Beste Frank,

    Ik ben erg benieuwd hoe dit past in de theorie van de ECB die zijn waarde op de balans houdt met goud. Of is het opkopen van de staatsobligaties een simpel wegstrepen aan beide zijden van de balans? Past dit perfect in de theorie van herwaardering van goud?
    Misschien een open deur, maar ik ben toch benieuwd.

    Met dank en groet,

    Robert

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo